latinica  ћирилица
16/11/2018 |  07:59 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Мухићу због злочина над Србима у Сребреници

Изношењем завршних ријечи одбране другооптуженог Сабахудина Мухића данас ће бити настављено обновљено суђење у предмету који се за злочине над Србима у Сребреници 1992. године води против њега и команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Насер Орић и припадник такозване Армије БиХ Сабахудин Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес, због битних повреда одредаба кривичног поступка.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О-1".

У завршним ријечима браниоца Насера Орића 9. новембра, адвокат Лејла Човић рекла је да Тужилаштво БиХ ништа није доказало, осим да је у периоду оптужбе био оружани сукоб.

Она је оспоравала кредибилност заштићеног свједока Тужилаштва БиХ "О-1", наводећи да су уочене бројне разлике у његовим исказима током првостепеног и обновљеног судског поступка пред Апелационим вијећем.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.