latinica  ћирилица
16/11/2018 |  09:17 | Аутор: СРНА

Изложба у Сабору - отворена рехабилитација усташтва

Историчар из Хрватске Твртко Јаковина изјавио је поводом изложбе у Хрватском сабору, на којој је изложена и слика са усташким симболима, да је то отворена рехабилитација онога што се догађало у Другом свјетском рату.
Загреб: Хрватски сабор - Фото: Wikipedia
Загреб: Хрватски саборФото: Wikipedia

На пригодној изложби, поводом такозваног дана сјећања који Хрвати обиљежавају у Вуковару у недјељу, 18. новембра, налази се и слика на којој је Француз Жан-Мишел Николије у прслуку са знаком ХОС-а на којем пише "За дом спремни!", а нацртан је и усташки грб. Аутор слике је Дамир Кукавица.

Јаковина сматра да је то што се догађа у Хрватском сабору показатељ, гдје је Хрватска дошла у посљедњих 30 година.

"Ово је усташки поздрав, носиле су га јединице ХОС-а које су укинуте од Хрватске војске, а тај поздрав није био у употреби док је био /предсједник Хрватске/Фрањо Туђман. Сви знају шта тај поздрав значи и потребан је отклон од тога", рекао је Јаковина.

Јаковина сматра да је ово враћање, не на 1991. већ на 1941. годину, преносе "Вечерње новости".

Посланик ХДЗ-а Стево Цулеј, који је поставио изложбу, рекао је поводом протеста који су услиједили због ове поставке, да је симбол на слици "легални знак ХОС-а који носи Жан-Мишел Николије који је убијен на Овчари".

Градоначелник Вуковара Иван Пенава поручио је тим поводом предсједнику Српског националног вијећа Милораду Пуповцу да "свако мора да одлучи да ли му је мјесто у Бачкој Паланци /гдје је обиљежено 23 године од погрома Срба у акцији хрватске војске и полиције "Олуја"/ или у колони сјећања".

"Вечерње новости" подсјећају да се широм Хрватске налазе табле са усташким поздравом "За дом спремни!", па чак и десетак километара од Јасеновца.

Прошле године је, због истицања усташког поздрава, до суда дошло осам пријава, а изречено је пет пресуда и три ослобађајуће.

У Хрватској истицање усташких ознака често пролази некажњено, док су у Аустрији за то предвиђене драстичне казне, пише лист.