latinica  ћирилица
16/11/2018 |  09:49 | Аутор: СРНА

Марковић: Хрвати сами себе брукају

Историчар Предраг Марковић рекао је да не очекује реаговање у Хрватској због изложбе у Хрватском сабору поводом "Дана сјећања" са сликом на којој је усташки поздрав "За дом спремни!", те нагласио да ни Београд не треба да реагује.
Предраг Марковић - Фото: B92
Предраг МарковићФото: B92

"Шта нас брига што Хрвати сами себе брукају", рекао је Марковић за РТС.

Он је навео да та изложба представља увреду за жртве Вуковара, те да је невјероватно колико Хрвати сами себи праве проблеме.

Коментаришући то што је Загреб, са друге стране, поново у Савјету Европе оптужио Србију за говор мржње, Марковић је рекао да није чуо да у Србији неко користи фашистичке поздраве.

Коментаришући изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, поводом стогодишњице од присаједињења Црне Горе Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, да је одлука Подгоричке скупштине о томе била велика издаја, Марковић подсјећа да су ту одлуку прве одбациле црногорске присталице фашиста 1941. године.

Поводом скандала у недјељу, 11. новембра, у Паризу на церемонији обиљежавања стотину година од завршетка Великог рата, Марковић каже да је протокол био у потпуном хаосу, али да је проблем и то што велике силе, као што само гледају своје интересе, тако виде и само своје успомене.

Он је навео да јавност у Француској не зна да је Србија имала сразмјерно највеће жртве, а да су Руси имали већи број мртвих од Француза у Великом рату.

Марковић је оцијенио да је реаговање предсједника Александра Вучића било једино могуће.