latinica  ћирилица
16/11/2018 |  10:23 ⇒ 10:34 | Аутор: klix.ba

Седми пут одгођено суђење Делимустафићу и осталима

Суђење Алији Делимустафићу и још 37 особа, те осам фирми у оквиру предмета "Правда" поново је одгођено.
Процес Делимустафићу - Фото: РТРС
Процес ДелимустафићуФото: РТРС

Ово је седми пут како се одгађа почетак суђења у овом предмету који је најкомплекснији до сада због великог броја оптужених. Један од оптужених Зикрет Орхановић није се појавио јер је повриједио кичму. Прошли пут суђење је одгођено због непојављивања двојице оптужених. Почетак суђења одложен је овај пут за 30. новембар.

Предмет од самог почетка не тече како треба, управо због тога што се не могу ускладити сви оптужени и адвокати.

Тужилаштво оптуженима у предмету "Правда" ставља на терет кривична дјела организованог криминала, злоупотребе положаја или овлашћења, повреду закона од судије, прање новца, фалсификовање исправе, превару те помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела.

Делимустафић је оптужен да је од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу која је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине углавном умрлих особа на подручју Кантона Сарајево.

У оптужници се наводи да су у судским поступцима које је водила суткиња Лејла Фазлагић-Пашић некретнине с умрлих књижили на чланове организације и родбину, а потом су их склапањем уговора продавали трећим особама.

Према оптужници, чињењем ових кривичних дјела стекли су противправну имовинску корист већу од 10 милиона КМ.

Оптужница садржи близу 1.000 страница, предложено је неколико хиљада материјалних доказа, а планирано је саслушање више од 150 свједока и 13 вјештака.

Алија Делимустафић се налази у притвору скоро двије и по године, док се остали бране са слободе.