latinica  ћирилица
16/11/2018 |  10:25 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Меј: Одлазимо у марту

Британски премијер Тереза Меј потврдила је данас да ће њена земља напустити ЕУ у марту 2019. године, како је и планирано.

Она је рекла "Радију ЛБЦ" да све што се налази у нацрту споразума о "Брегзиту" осигурава да процес буде окончан до 1. јануара 2021. године, када истиче транзициони период од 21 мјесеца.

Мејова је изјавила да ће договор о разлазу са ЕУ бити финализован 25. новембра, а потом достављен на потврду парламенту, пренио је "Спутњик".

Она је нагласила да споразум који је њена влада усагласила ове седмице "чува интегритет" Велике Британије и да ће британски парламент у будућности имати право да одлучује о томе ко долази у ову земљу.

Мејова је рекла да не одбацује могућност да не буде коначног договора и додала да би то подстакло Лондон и Брисел да "осигурају прекограничну полицијску сарадњу".

Коментаришући бојазни да би због "Брегзита" у Британији могла да се догоди несташица лијекова који се производе у ЕУ, она је рекла да Министарство здравља и социјалне заштите "пажљиво сарађује" са компанијама које испоручују лијекове.

Она је рекла да није само Британија попустила у разговорима о "Брегзиту", него да је то учинио и Брисел у вези са границом Ирске и Европским судом правде, као и још неким областима.

Мејова је одбацила сугестије да је она савремени Невил Чемберлен, британски лидер који је исмијан јер је, годину дана прије почетка Другог свјетског рата, тврдио да је осигурао мир са Хитлеровом Њемачком.