latinica  ћирилица
16/11/2018 |  11:03 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Радници ШГ "Клековача-Потоци" не одступају од захтјева за смјену Николе Јанковића

Радници Шумског газдинства "Клековача-Потоци" из Источног Дрвара наставили су протесте који трају 17 дана, поручивши да неће одустати од захтјева за смјену вршиоца дужности директора Николе Јанковића.
Протести ШГ Клековача-Потоци - Фото: СРНА
Протести ШГ Клековача-ПотоциФото: СРНА

Представник Синдиката овог ШГ Раденко Боснић рекао је Срни да радници достојанствено траже заштиту својих права.

"Хладно је, али то нас не спречава да стојимо испред Управе. Радници су на измаку снаге, и физички и психички, има и оних који су пред пензијом, али свакодневно стоје са нама", навео је Боснић.

Синдикат радника тврди да је Јанковић отпустио најмање 20 радника из Дрвара и Источног Дрвара, а запослио 30 нових радника из других општина, највише из Рибника.

Синдикат наводи да је Јанковић јуче уручио девет обавјешетења радницима да постоје разлози за отказ, уз образложење да су одбијали да извршавају радне обавезе.

Један од незадовољних радника Радован Зорић рекао је за Срну да је Јанковић "вријеђао раднике, породице погинулих бораца и дрварску дјецу".

"Ја сам члан породице погинулог борца, изгубио сам брата у протеклом рату. Борили су се за Републику Српску и дали живот. Молио бих све надлежне институције да нам помогну у рјешавању ове ситуације", каже Зорић, који додаје да радници желе нормалан живот.

За вршиоца дужности директора ШГ "Клековача-Потоци" у Источном Дрвару Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предложило је Милана Кецмана из овог министарства.

Кецман је требало да преузме дужност 14. новембра, али се то није догодило, јер је комисија предузећа "Шуме Републике Српске" за ту позицију предложила Николу Стојаковића, економисту из Рибника.

Ресорно министарство треба да утврди због чега је Управа "Шума" предложила рјешење за в.д. директора ШГ које није усаглашено са ресорним министарством.

Никола Јанковић раније је рекао да директоре шумских газдинстава, именује и разрјешава Управа "Шума", односно генерални директор, а не ресорно министарство и да признаје само рјешење генералног директора о његовој смјени.

Радницима подршку даје новоизабрани посланик СНСД-а у парламенту Републике Српске Никола Шпирић, начелник Дрвара Горан Броћета, начелник Источног Дрвара Милка Иванковић, Синдикат Шумског газдинства "Клековача-Потоци" у Источном Дрвару и делегат Српског клуба у Дому народа парламента ФБиХ Миле Марчета.

Надзорни одбор ЈП Шуме Републике Српске разријешио је генералног директора овог предузећа Ристу Марића и именовао за вршиоца дужности Зорана Стојчића, досадашњег извршног директора у предузећу, потврђено је за РТРС.