latinica  ћирилица
16/11/2018 |  11:04 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Стефановић: Спријечити егзодус Срба с Космета

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је, након сједнице Бироа за координацију служби безбједности у чијем је фокусу било Косово и Метохија, да су све службе безбједности добиле задатке шта треба да раде, а да је суштина да буде спријечен егзодус Срба са Космета.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да из разумљивих разлога не може да каже који су задаци сваке службе понаособ, али да је суштина да се спријечи неки нови егзодус Срба са Космета.

Стефановић је навео да је на састанку сагледана цјелокупна ситуација безбједности, с посебним освртом на Косово и Метохију, а највише на формирање такозване војске самопроглашеног Косова јер је то у супротности са свим међународно-правним документима.

"Тренутни циљ Србије је да одговори на те изазове и спријечи да се Срби из јужне покрајине, који се с правом осјећају несигурно, не осјећају тако, као и да спријечимо нестабилност и да се она прелије на остале дијелове Србије", рекао је Стефановић за Телевизију "Прва".

На питање шта Србија још може да уради прије него што се, за свега неколико дана, у Интерполу постави питање чланства самопроглашеног Косова у тој међународној организацији, Стефановић је одговорио да се анализирају све државе које ће доћи на гласање и да ту постоји доза неизвјесности, јер је гласање тајно.

"Истражујемо и коруптивне активности, да ли неко са Косова поклонима или новцем покушава да купи те гласове", рекао је Стефановић и додао да ће ти докази, ако буду прикупљени, бити предочени Интерполу.

Он је нагласио да ће Србија указати на то зашто Косово не би требало да буде члан Интерпола, почевши од питања цурења података о терористима, преко организованог криминала, који на Косову цвјета.

"Имамо добре правне и политичке аргуменете, с тим да је питање ко је и колико спреман да их прихвати. Ништа није ријешено док није ријешено, боримо се до посљедњег тренутка, до посљедњег тренутка причамо са свима и указујемо на све аргументе", рекао је Стефановић.