latinica  ћирилица
16/11/2018 |  12:56 | Аутор: СРНА

Бањалука- Није прихваћена иницијатива за изградњу ХЕ "Крупа"

Град Бањалука не прихвата иницијативу за изградњу ХЕ "Крупа" на Врбасу, рекао је данас градоначелник Игор Радојичић након састанка са представницима 36 невладиних организација, чланица Коалиције за Врбас.
Ријека Врбас - Фото: РТРС
Ријека ВрбасФото: РТРС

Иницијатива је враћена предлагачу - зависном предузећу Хидроелектрана на Врбасу, које послује у оквиру Електропривреде Републике Српске.

Радојичић је подсјетио да је град још у априлу добио иницијативу за градњу нове ХЕ "Крупа" и додао да је представнике Коалиције за Врбас на данашњем састанку информисао о томе да град није дао позитивно мишљење на ову иницијативу.

- Враћамо Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију допис у коме, да би се уопште могао даље разматрати, мора да постоји процјена еколошке средине, односно утицаја на животну средину, дакле оно на шта упозоравају управо ове невладине организације. Питање ријеке Врбас, животне средине, квалитета ваздуха уопште није апсолвирано у иницијативи која је покренута, нема анализе утицаја на животну средину и законска обавеза би била да се направи таква процјена - појаснио је Радојичић.

Навео је да је урађен посебан просторни план за подручје кањона Врбаса, што је законска обавеза, јер је ријеч о заштићеном подручју, посебном простору природне намјене и природних богатстава.

Радојичић је подсјетио да је Скупштина града Бањалука 2005. године такође одлучивала о иницијативама за изградњу малих хидроелектрана на Врбасу и дала негативно мишљење.

Он је рекао да је на данашњем састанку указано и на проблем водоснабдијевања и канализације.

- Ове године смо радили 19 водовода и имамо потребу за улагања већа од 20 милиона КМ како би се покушала повезати водоводна мрежа са централним водоводом. Са овим метеоролошким кретањима и ако би било глобалних климатских промјена које се очито дешавају, имамо проблем водоснабдјевања и мораћемо имати огромна улагања у мрежу и пумпне станице у цијели систем снабдијевања града - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да је проблем водоснабдијевања веома изражен у сеоском и приградском подручју.

Говорећи о проблему канализације, Радојичић је рекао да је позвао представнике невладиног сектора да помогну и дају приједлоге и добре праксе како се то модуларно подсистемски рјешава да би се почело рјешавање једног по једног дијела града за пречишћавање канализационих, фекалних и оборинских вода.

Наташа Црнковић, из Центра за животну средину, рекла је да Коалиција за Врбас поздравља овакву одлуку Града Бањалука и да очекују да републичке институције прихвате јасан сигнал града и не наставе са иницијативом за изградњу ХЕ на Врбасу. Додала је да Коалиција за Врбас окупља 36 најактивнијих удружења са подручја града која заступају врло јасан став да не постоји могућност за изградњу нових ХЕ на Врбасу.

Она каже да су хидроелектране штетне по природу и људе, те да су економски неисплативе и представљају застарјелу технологију,те да са више аспеката угрожавају квалитет живота.

Она је изразила задовољство због овако јасног става града о градњи ХЕ, наводећи да не постоји никакав простор за компромис о овом питању.

- У случају да републичке институције буду инсистирале на оваквом пројекту, ми ту отварамо могућност да се грађани Бањалуке изјасне кроз референдум или неку другу могућност и спремни смо да реагујемо - рекла је Црнковићева.