latinica  ћирилица
16/11/2018 |  13:20 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Српска креирала добар стратешки и законски оквир

Република Српска креирала је добар стратешки и законски оквир за оснивање, раст и развој малих и средњих предузећа, која у Српској чине 99,8 одсто од укупног броја предузећа и запошљавају 71 одсто укупног броја запослених, истакла је представница Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Марица Берић.
Мала и средња предузећа - Фото: РТРС
Мала и средња предузећаФото: РТРС

"Знатно је скраћен и појефтињен процес регистрације пословних субјеката, успостављени су и развијају се различити облици предузетничке инфраструктуре, а олакшан је и приступ финансијама кроз оснивање Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда", рекла је Берићева на Златибору на 4. Међународном форуму о сарадњи.

Она очекује да ће и овогодишњи форум бити мјесто размјене креативних идеја, успостављања пословне сарадње, договарања и уговарања послова предузећа из Републике Српске са предузећима из региона и ЕУ.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић рекао је да је потребно више оваквих догађаја у региону да би људи из привреде, развојних агенција, привредних комора и влада могли да комуницирају.

"Ако имамо заједничке пројекте на регионалном нивоу и ако укључимо иновације и дигитализацију као основ за ту регионалну причу, постаћемо интересантнији и европским и свјетским партнерима. Србија има потенцијал у иновацијама и дигитализацији и препозната је као лидер у региону и сигуран сам да наша искуства можемо подијелити са колегама из региона", рекао је Поповић.

На форуму, који је данас отворен, учествује више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција, привредних комора и других институција које пружају подршку привреди из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Чешке, Русије и Турске.

Форум су организовале Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије.

Централни догађај форума су пословни сусрети за предузећа и кластере, који се организују у оквиру Европске мреже предузетништва, саопштено је из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Ове године биће одржано око 150 директних пословних састанака на којима ће компаније представити своје производе и услуге, успоставити нове пословне контакте и сарадњу са компанијама из других земаља.

Свечаном отварању форума претходиле су јучерашње панел дискусије на којима се говорило о побољшању пословног окружења у Србији и примјерима добре праксе у подршци сектору малих и средњих предузећа.

На претходна три форума у Бањалуци, Новом Саду и Источном Сарајеву /Јахорини/ учествовало је више од 600 предузећа, кластера и институција, а одржано је више од 800 пословних сусрета.