latinica  ћирилица
16/11/2018 |  13:32 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Наши студенти немају проблем да нађу посао

Декан Машинског факултета у Бањалуци Дарко Кнежевић рекао је данас на свечаности поводом 47 година рада ове образовне установе да студенти који заврше ову високошколску установу немају проблем са проналажењем посла код нас и у иностранству.
Машински факултет Бања Лука - Фото: СРНА
Машински факултет Бања ЛукаФото: СРНА

Кнежевић је рекао новинарима у Бањалуци да би овдашња привреда већ сада могла да запосли неколико десетина машинских инжењера.

"Али њих нема јер још нису завршили студије. Такође, примања у машинској индстрији су далеко већа него у бројним областима привреде, што би требало да привуче младе да упишу овај факултет", рекао је Кнежевић на свечаности.

Он је нагласио да су формирали Центар за подршку привреди и Центар за акредитоване лабораторије, чиме је ове године успостављена снажна веза Машинског факултета са индустријом и средњим школама.

Кнежевић је рекао да је током 47 година Факултет изњедрио више од 2.000 дипломираних инжењера, који раде код нас и у цијелом свијету.

Он каже да овај факултет има 45 наставника и сарадника, да је успјешно реализовано више домаћих и међународних научноистраживачких и стручних пројеката, те да је много урађено на опремању факултета.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин је навео да је Машински факултет значајна чланица Универзитета која успјешно сарађује са привредним сектором у Бањалуци, Републици Српској и шире.

"Путем центара за подршку привреди и за акредитоване лабораторије, Факултет успјешно помаже привреди кроз доквалификацију својих студената и преквалификацију одговарајућих других занимања, као и у обављању високостручних послова у привреди и компанијама", рекао је Гајанин.

Он је нагласио да је овај технички факултет један од водећих на плану научноистраживачких активности и пројеката, чији се резултати публикују у међународним референтним научним часописима.

"Студијски програми на овом факултету су све популарнији о чему говори податак да машинских инжењера готово да нема на тржишту рада", истакао је Гајанин.

Декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић рекао је да имају добру сарадњу са колегама из Бањалуке и да у наредном периоду акценат треба ставити на високотехнолошки развој и практични рад.

"Развој државе, базиран на знању, једини је пут да стопе раста БДП-а буду седам или више процената, након чега је лако говорити о већим улагањима у високо образовање и науку. Циљ да као универзитети и факултети заједнички са државом и привредом унапређујемо ствари", навео је Митровић.

На свечаности Машинског факултета су, између осталог, додијељене награде најбољим студентима првог и другог циклуса студија и студентима за постигнуте одличне резултате на 58. "Машинијади 2018".

"Част ми је што сам изабран за најбољег студента завршне године Факултета, што је доказ да се свакодневни рад и труд исплате. Планиран да останем у Српској и наставим да се школујем и усавршавам", рекао је студент заврше године Машинског факултета у Бањалуци Стефан Готовац.

Прослави у амфитеатру Машинског факултета присуствовали су представници Владе Републике Српске, декани машинских факултета из Србије, Источног Сарајева и Сарајева, декани факултета Универзитета у Бањалуци, представници међународних агенција, студенти и бројне званице из научног, привредног и јавног живота Бањалуке, Српске и региона.