latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:01 | Аутор: Независне

ДФ и СДП одбили разговоре с Изетбеговићем

Странке Демократска фронта и Социјалдемократска партија БиХ начелно су одбиле разговоре са Бакиром Изетбеговићем, лидером СДА.
Бакир Изетбеговић -
Бакир Изетбеговић

Џенан Ђонлагић, потпредсједник ДФ, рекао је за Независне новине да је њихово искуство негативно када је у питању прављење и учествовање у власти са СДА.

- Само ћу то рећи и то је довољно - навео је Ђонлагић.

Саша Магазиновић, предсједник Главног одбора СДП-а, каже да за Изетбеговићев позив чује први пут, те да сматра да је још рано говорити о формирању власти на федералном и бх. нивоу.

- Има још много тога да се уради. Чека се и одлука ЦИК о попуни Дома народа ФБиХ, па тиме и Дома народа БиХ. Што се тиче кантона, ту је све јасно, формирамо власт гдје можемо са грађанским блоком. Шта ће бити не знам, али не видим разлога да промијенимо став да у власт нећемо са СДА - каже Магазиновић.

Познато је да је Изетбеговић упутио позив СДП и ДФ да наредне седмице разговарају о формирању власти на два нивоа. Он је изјавио да ће се понуда СДА базирати на миру, стабилности, идеолошком помирењу, реформама, НАТО путу и у масовној изградњи.

- На тим састанцима СДА се неће понашати себично. Дакле, неће говорити о неким фотељама и позицијама. Важно је да битне позиције узму компетентни људи који могу то урадити - најавио је тада Изетбеговић.

Тада је и потврдио, да ће састанак са делегацијом СДП бити одржан у уторак, а за понедјељак или сриједу најавио је састанак са делегацијом ДФ. Истакао је да је потребно дефинисати јасан програм који неће бити дифузан и у којем ће се јасно прецизирати шта ће се радити у наредне четири године.