latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:19 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Усвојена нова дефиниција килограма

Учесници међународног научног састанка у Версају усвојили су данас нову дефиницију килограма и још неких важних мјера.
Научници редефинирају килограм - Фото: илустрација
Научници редефинирају килограмФото: илустрација

Државе су гласањем одлучиле да се прихвате измјене система мјера који је од виталног значаја за активности човјечанства, попут глобане трговине и научних иновација.

Јавност највише занима промјена у вези са килограмом којим се мјери маса, пренио је АП.

Килограм је од 1889. године био дефинисан масом цилиндричне легуре платине и иридијума која је чувана у сефу у преграђу Париза, а постојало је и шест званичних копија.

Свјетска заједница одлучила је да пређе на нову дефиницију килограма зато што су се временом, усљед утцаја околине на метал, појавиле разлике у маси оригинала и копија, а нико није са сигурношћу могао да каже који предмети одступају од тачне мјере.

Килограм ће убудуће бити дефинисан научном формулом, односно електричном силом која је потребна да се помјери садашњи референтни килограм, а не самим физичким објектом.

Научници су саопштили да се у свакодневном животу ништа неће промијенити и да килограм на вагама за тјелесну масу, на пијаци или у супермаркету остаје исти.

Државе су, такође, једногласно одлучиле да ревидирају још три важне јединице: келвин за температуру, ампер за електричну струју и мол за количину неке супстанце.

Исход гласања поздрављен је аплаузом.