latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:28 ⇒ 14:35 | Аутор: РТС

Упозорено: Неки лијекови за притисак могу изазвати рак коже

Агенција за лијекове и медицинска средства Србије упутила је писмо здравственим радницима у ком упозорава да постоји ризик од немеланомског карцинома коже повезаног са примјеном хидрохлортијазида.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Фармакоепидемиолошка истраживања су показала да постоји повећан ризик од немеланомских карцинома коже (базоцелуларни карцином и планоцелуларни карцином) приликом излагања високим кумулативним дозама хидрохлортијазида, наводи Агенција.

Лијекови који садрже хидрохлортијазид имају широку примјену у лијечењу хипертензије, као и при лијечењу срчаних, хепатичких и нефрогених едема, односно хроничне инсуфицијенције срца.

Агенција савјетује да пацијенти који примјењују хидрохлортијазид, сам или у комбинацији са другим лијековима, редовно контролишу да ли се на кожи примјећује могући настанак било каквих нових лезија или промјена већ постојећих лезија, као и да о свакој сумњивој кожној лезији одмах обавијесте свог љекара.

"Сумњиве кожне лезије треба одмах прегледати, потенцијално укључујући и хистолошки преглед узорка биопсије", напомиње Агенција за лијекове.

Пацијентима се савјетује да ограниче излагање сунчевој свјетлости и УВ зрацима, као и да користе одговарајућу заштиту приликом излагања како би се смањио ризик од карцинома коже.

Такође, напомињу да је потребно пажљиво размотрити употребу хидрохлортијазида код пацијената који су раније имали карцином коже.

Медији у Србији су објавили списак од 32 таква лијека, а то су:

Енелаприл, виваце, термикол, кораце, телмипрес, скоприл, ирузид, небилет, микардис, прилазид, лосар, еринорм, хемоквин, хемопрес, ирбенида, приленап, прилинда, тенсек, јанида, амприл, казакомби, енап, лориста, толукомби, валсакомби, лодоз, кондиован, моноприл, енатес, биневол, тритаце и диунорм.