latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:14 | Аутор: СРНА

За десет мјесеци 104 особе погинуле у саобраћајним незгодама

У саобраћајним незгодама у Републици Српској за десет мјесеци ове године погинуле су 104 особе, од којих је 31 млађа од 30 година, рекао је данас директор Републичке агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.
Полиција - Фото: илустрација
ПолицијаФото: илустрација

Радовић је навео да је у прошлој години у саобраћајним незгодама погинуло 115 лица.

Он је данас у Приједору на обиљежавању Свјетског дан сјећања на жртве саобраћајних незгода истакао да је овај дан прилика да се укаже на проблеме у саобраћају, те за сјећање на све који су страдали у саобраћају.

"Ово је прилика да се сви запитамо да ли довољно радимо на томе да се смањи број саобраћајних незгода и број погинулих, али не само да ли инсититуције раде свој посао, него да ли се и сами придржавамо саобраћајних прописа како до незгода не би долазило", напоменуо је Радовић.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура навела је да се Савез сваке године укључује у ову активност, чији је циљ скретање пажње на предузимање превентивних активности ради повећања безбједности саобраћаја.

Поводом обиљежавања овог дана у Приједору је данас била затворена једна од улица у центру града гдје је симулирана саобраћајна незгода и спроведене активности свих служби које интервенишу у таквим случајевима.

У тој улици је симболично положен вијенац и прислужене свијеће у знак сјећања на све страдале у саобраћајним незгодама.

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода обиљежен је у организацији Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савеза Републике Српске и Градске управе Приједор.

Према одлуци Скупштине УН од 2005. године, свака трећа недјеља у новембру обиљежава се као Дан сјећање на страдале у саобраћајним незгодама.