latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:44 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Неопходно заштитити српску имовину у Федерацији БиХ

Одбор за рјешавање питања имовине Срба у Федерацији БиХ организовао је у Бијељини округли сто о заштити српске имовине у Федерацији. Неопходно је заштитити српску имовину, посебно у Унско-санском кантону, због насељавања миграната и истовремено радити на књижењу имовине расељених Срба.

Имовина расељених и избјеглих Срба посебно је угрожена на подручју Унско- санског кантона, кажу у Одбору и подсјећају да је било чак и званичних приједлога да се мигрантски центри граде у српским селима Медено Поље и Липа.

"Тамо имамо око 10.000 миграната које власти пребацују дјелимично из града у град, а највећи проблем је што се та мигрантска криза може прелити на српска села", упозорио је члан Одбора за рјешавање питања имовине Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Захваљујући раду шест канцеларија за бесплатну правну помоћ Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Срби расељени с подручја Федерације БиХ лакше остварују своја имовинска права и бесплатно књиже имовину . Једна оваква канцеларија отворена је уз помоћ Покрајинске владе у Новом Саду.

"Упућујемо људе , образлажемо начин и модус како доћи до информације. Сами смо свједоци да се ово питање усложњава и да на нашим просторима људи са стране који долазе, који су заинтересовани врло лако отуђују наша имања. Нама је природно у интересу да останемо у посједу наше ђедовине", изјавила је предсједница Удружења крајишких Срба у Војводини.

Када је у питању власништво над земљом око 40.000 српских добровољаца коју су добили као награду по завршетку Првог свјетског рата, она је упитна у више од 3000 случајева.

"Ви морате имати посједовне листове или катастараске документе који ће вама бити услов да региструјете ту своју имовину, а они су добили само потврде од тадашње Краљевине Југославије које су пренијели на своје насљеднике и сад постоји посебан правни статус који морају да ријеше", појаснила је члан Одбора за рјешавање питања имовине Срба у Федерацији БиХ Смиљка Кнежевић.

Упркос неинформисаности и опструкцијама административних радника власници не смију одустати од својих имовинских права у Федерацији БиХ, поручено је са скупа у Бијељини.