latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:52 | Аутор: СРНА

На наредној сједници о поништавању одлуке о именовању агената у Стразбуру

Одлука о измјени одлуке о представницима Савјета министара БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру биће разматрана на наредној сједници Савјета министара, а њеним усвајањем био би поништен јавни оглас из 2015. године на основу којег су за представнике у том суду именоване Белма Скалоњић и Сандра Малешић.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

"Задужује се Агенција за државну службу БиХ да у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ поништи јавни оглас за пријем руководећих државних службеника у канцеларији представника/агента Савјета министара БиХ у Европском суду за људска права, објављен 23. септембра 2015. године, те да у складу са Законом о државној служби у институцијама БиХ распише нови оглас", наведено је у припремљеним закључцима Генералног секретаријата Савјета министара који су у посједу Срне.

Истакнуто је и да је задужено Министарство за људска права и избјеглице да у сарадњи са Министарством правде припреми и Савјету министара достави приједлог одлуке о измјени Одлуке о представницима у Европском суду за људска права којом ће се постојећа одлука ускладити са одредбама Закона о државној служби у институцијама БиХ и Одлуком о разврставању радних мјеста и критеријима за опис послова у институцијама БиХ.

Наведено је да се анализом дошло до закључка да је ранијом одлуком предвиђено да "представника и његовог замјеника именује Савјет министара на вријеме од осам година и да они могу бити поновно именовани", а да је та одредба у супротности са Законом о државној служби у институцијама БиХ којом је прописано да "секретара са посебним задатком именује институција на одређен временски период који није дужи од пет година, јер су представник и његов замјеник руководећи и државни службеници у рангу секретара са посебним задатком".

Тим законом је одређено и да је најдужи период постављења на исто радно мјесто десет година.

Надаље, у одредби одлуке која се мијења пише да представник и његов замјеник могу бити именовани ако имају "искуство у заступању у судовима БиХ и другим правосудним органима", што потенцијално доводи остале кандидате у неравноправан положај, па је новом одлуком затражено "искуство у заступању у судовима у БиХ или другим правосудним органима".

Дакле, предвиђен је алтернативни, а не кумулативни основ у погледу тог услова.

Члан Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Моника Мијић раније је изјавила Срни да БиХ нема агента у Европском суду за људска права у Стразбуру, напомињући да Скалоњићева и Малешићева нелегално обављају ту дужност.

Она је рекла да Савјет министара није информисан о пресуди Суда БиХ од 20. јуна, којом је поништено рјешење о именовању агента БиХ у Европском суду ом за људска права.

Мијићева је појаснила да Министарство за људска права, као и Скалоњићева и Малешићева, нису информисали Савјет министара о пресуди Суда БиХ.

Она је нагласила да Скалоњићева и Малешићева раде без рјешења о именовању, те да, појављујући се као заступници, чине кривично дјело лажног представљања и неизвршења пресуде Суда БиХ.

"Оне примају плату без правног основа", упозорила је члан ВСТС-а.

Мијићева, која је у од 2006. до 2016. године била на функцији агента БиХ пред овим судом у Стразбуру, рекла је да се жалила Одбору за жалбе указујући да Скалоњићева и Малешићева не испуњавају услове за поцизију агента и помоћника агента Савјета министара пред Европским судом за људска права.

"Међутим, ти приговори су одбијени, а Агенција за државну службу их је именовала, иако не испуњавају услове", рекла је Мијићева.

Она је напоменула да је Суд БиХ донио и правоснажну пресуду у њену корист, којом је обавезао Министарство за људска права да јој исплати плате и доприносе.

Суд БиХ је 20. јуна донио пресуду у корист бивше заступнице БиХ Фикрете Ибрахимовић јер је утврдио да су комисија која је спроводила конкурс, а затим и Одбор за жалбе, повриједили поступак, те се оглушили о закључке Савјета министара из 2016. године када је наложено поништавање конкурса за именовање и обнову поступка.

Суд БиХ је у јулу усвојио и тужбу Бисере Калаба-Салчиновић из Тузле против Одбора за жалбе Савјета министара у том предмету именовања државних службеника и предмет вратио на поновни поступак.

Одбор за жалбе је у августу уважио жалбу Бисере Калаба-Салчиновић и поништио конкурсни поступак расписан 2015. године на основу кога су Скалоњићева и Малешићева именоване на те функције.