latinica  ћирилица
16/11/2018 |  16:31 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Соколац: Ребалансом буџет повећан за више од милион марака

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас ребаланс локалног буџета, према којем су повећана средства за око 1.080.900 КМ у односу на план, те одлуку о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године.
Сједница Скупштине општине Соколац - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине СоколацФото: СРНА

Начелник општине Милован Бјелица образложио је ребаланс повећаним трошковима у протеклом периоду када је ријеч о издвајању за личне дохотке, али и за неке обавезе из претходног периода које су рјешаване у протеклих шест мјесеци.

"Морали смо да измиримо старе обавезе према добављачима више од 450.000 КМ, тако да је то достигло тај износ", оцијенио је Бјелица и додао да је, према усвојеној одлуци, ребалансом буџет увећан за 17 одсто.

Према одлуци о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, остварени су буџетски приходи од 2.578.700 КМ, буџетски расходи 2.690.800 КН и дефицит од око 149.200 КМ, што је 41 одсто од плана. Бјелица је рекао новинарима да је све примједбе и критике из опозиционих клупа схватио као добронамјерне, прихвативши да је било пропуста у неким сегментима, али да се већи дио тога може отклонити уз разумијевање.

"У овом периоду је вишак радне снаге у локалној управи и ми ћемо морати да испоштујемо Закон о локалној управи који нас обавезује да до половине 2019. године ријешимо то питање, што значи да морамо спровести закон", рекао је Бјелица.

Он сматра да то треба учинити на најбезболнији начин и да што мање људи остане без неријешеног статуса. Примједбу опозиције на висину износа репрезантације, начелник општине образложио је да су та средства утрошена највећим дјелом за новогодишње поклоне дјеци, поклоне пословним партнерима и инвеститорима са подручја ове општине.

Одборник опозиционог СНСД-а Мирко Чоловић изјавио је да је несрећа ове локалне заједнице што се и даље стварају дугови и перманентно прави дефицит у буџету. Он је оцијенио да је намјера предлагача била да се кроз ребаланс буџета покрију средства потрошена за плате вишка запослених у локалној управи.

"Ниједан капитални пројекат није урађен, на репрезентацију начелника и неке одлуке начелника за рекламне ствари дато је много више него што је планирано, и то по 40.000 и 50.000 КМ, што је за овако малу општину у оваквој ситуацију веома тешко", рекао је Чоловић.

Извршење буџета и одлуку о ребалансу није подржао ни одборник ДНС-а Љубомир Ерић тврдећи да буџет општине Соколац није био позитиван ни у једном извјештајном периоду већ неколико година.

"Ово је општина у којој је буџет дужан укупно око 12.000.000 КМ, што је страшно за ову локалну заједницу", истакао је Ерић, те навео да је за репрезентацију начелника дато 40.000 КМ.

Он очекује да се у овакаво извршење буџета умијеша и ресорно министарство Републике Српске и да се стави тачка на такво трошење буџетских средстава. Пред одборницима се данас нашла и информација о тренутним неизмиреним обавезама општине према добављачима и организационим јединицама општине, за коју је Бјелица рекао да су запосленим у локалној управи неизмирена четири лична дохотка, што је заостатак из ранијег периода.

Излаз из ове ситуције Бјелица види у рефинансирању старих кредита, што би требало предложити у плану буџета за наредну годину, тврдећи да би у том случају општини остало око 1.500.000 КМ до 2.000.000 КМ, чиме би ријешили све заостале обавезе.