latinica  ћирилица
16/11/2018 |  18:18 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Трговина политичким утицајем – откривамо корелације Шаровића и Софтића

Достиже ли максимум родбинско запошљавање и трговина утицајем изабраних и именованих бх. званичника!?

Примјери су бројни! Посљедњи стиже са релације Централна банка БиХ – Спољнотрговинска комора. Након што је гувернер Сенад Софтић у Централну банку запослио Стојанку Шаровић, супругу министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића – услиједила је "великодушна" узвратна услуга! Његова кћерка Нејра, по Шаровићевом налогу - добила је запослење у Спољнотрговинској комори!

Деспоти бх. политичке сцене не посустају! Отуђени од сиве и суморне стварности и безобзирно лишени кривичне и моралне одговорности, и сами чврсто уземљени на "издашни" државни буџет, на исти "гаражирају" своје најближе! Дјецу и супружнике, кумове и пријатеље, страначке пулене...Па онда династијски добро увезани, "опојним" позицијама међусобно се "часте"! Прво је СДА-ов кадар, гувернер нам Сенад Софтић, супругу министра нам Мирка Шаровића, Стојанку "промовисао" у замјеника главног интерног ревизора Централне банке! И то без конкурсне процедуре! Одлуку Сенада Софтића гувернера, потврдио је Сенад Софтић предсједавајући Управног вијећа Банке! И када се "стишала" медијска хајка – услуга је стигла на "наплату".

На наш позив у коме смо тражили Нејру Софтић за коментар, службеник је одговрио да је на састанку.

А састанак је потрајао! Да ли је у питању најављени десетодневни, у којем се млади "лавови" тек "едукују" о пословној коренсподенцији у спољној трговини или неки други, тек "татина кћерка" дан је провела "на састанку"! Нисмо, нажалост, добили прилику ни да тату приупитамо, како је кћерка "добила" запослење. Да ли би похвалио њене каријерне, заслужне способности, као што је ономад, министар Шаровић хвалио супружничке и то након бројних неодговорених питања. Без образложења за принову у Комори, и њен први човјек а Шаровићев партијски колега, дуготрајним састанцима такође склон, Немања Васић. На питања не одговара ни Агенција за државну службу у чијој су надлежности конкурси за запослења у бх. институцијама. Истине ради, Комора као модерна, професионална, невладина и неполитичка институција, бар тако за себе у хвалоспјевима наводе, и самостално расписује конкурсе за запослења. Понеки и јавности публикује. Но "транспарентно" прикрије конкурсне побједнике. Да ли је и Нејра "бриљирала" на неком конкурсу, што је за дјецу и кадровнике непотизма, постала пракса или је ипак, а према нашим сазнањима јесте, прошла и без такве "конкурсне муке", мање је битно! А много више, што јавности некажњено нико од прозваних и позваних, рачуне не полаже.

"Врло је чудно како се увијек искаже потреба за одређеним радним мјестима, често врло атрактивним и добро плаћеним, баш када запошљавања уопште не би требало бити осим приоритетних уз транспарентност цијелог поступка", рекао је Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива

Поступци овог корелационог запошљавања, транспарентни можда и нису. Али радна мјеста у обје бх. институције итекако су атрактивна! И добро плаћена! Мјесечна плата гувернера Софтића вртоглавих 8.000 марака! Уз додатна примања ванредног професора Софтића на сарајевском економском факултету! Просјечна у Централној банци 2.200 КМ. Логика налаже да је на тој амплитуди, замјеница интерног ревизора Стојанка Шаровић смјештена далеко изнад просјека. Примање супружника јој, без принадлежности, готово 5.000 марака. И млађана Нејра, татина кћерка, изборила се за друштвени престиж на платној љествици, који у Комори, за примјера ради - стручне сараднике износи од 2.000 – 2.500 марака а, за секретаре од 5.000 до 5.500 марака. Све елитна класа у добоко подијељеном друштву!

Но елита се не "изгони"! Већ се, без изузетка, послије сениорске "креме" и јуниорска скупља под родитељске скуте, у страначким филијалама на терену.

"Мени није јасно откуд толико мјеста у државној служби", каже политичка аналитичарка Ивана Марић.

И кад га нема, пронађе се! Битно је само да постоје заинтересовани, лишени радних навика, да згубидане! Таква је бх. пракса кад држава запошљава, поред тромог правосуђа! Уистину намјештени конкурси у Централној банци постали су предметом истраге! Запошљавање без конкурса, још није! А док бх. правосуђе истрагу заврши, можда и актуелни млади лавови "непотизма", постану пензионери, који ће опет да поправљају приходовни бх. просјек!