latinica  ћирилица
16/11/2018 |  18:22 | Аутор: СРНА

Брнабић: Нећу коментарисати изјаве из Сарајева

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас да неће да се расправља и коментарише изјаве и реакције из Сарајева у интересу сарадње и будућности региона.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је, одговарајући на питање новинара поводом реакције из Сарајева на њену изјаву о злочину у Сребреници, истакла да је невјероватно "како се на Балкану у два лака корака вратимо до Илије Гарашанина...".

"Што се тиче изјава и реакција из Сарајева нећу их даље коментарисати. Нећу да расправљам даље. Немам коментар у интересу регионалне сарадње, хоћу да радимо данас шта можемо и да гледамо у будућност", рекла је Брнабићева, послије састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима чланица ЕУ у Србији.

Брнабићева је у јучерашњем интерјвуу за "Дојче веле" рекла како "не мисли да је страшни масакр у Сребреници био геноцид" него "ратни злочин".

"Не. То је био гнусни злочин. Ратни злочин. Нисам поносна на то. То није урађено у име српског народа и Србија не може колективно бити окривљена за оно што се тамо десило", рекла је Брнабићева.

На то је реаговао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, који је, како су пренијели медији у БиХ, изнио тврдњу да "пројект истребљења Бошњака", "траје од Гарашанина па преко договора Цветковић-Мачек, четничке идеологије Мољевића и ђенерала Драже, до Милошевићевих великосрпских циљева и злочиначког и геноцидног дјеловања Караџића и Младића и извршилаца њихових пројеката".

Звиздић је навео и да "запрепашћује чињеница да нецивилизованим негирањем злочина геноцида српска премијерка покушава да релативизује плански спроведено убијање преко 8.000 недужних цивила".

Он је поручио да "није могуће градити модерну и просперитетну Србију без суочавања са прошлошћу".