latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:14 ⇒ 17/11/2018 | 08:42 | Аутор: РТРС

Не престају турбуленције унутар Демократског народног савеза!

Не престају турбуленције унутар Демократског народног савеза. Након што је Предсједништво странке, на иницијативу предсједника Марка Павића, смијенило Недељка Чубриловића са мјеста замјеника предсједника, странка се дијели на оне који подржавају ту одлуку и који су против

Данас се огласило и неколико регионалних и градских одбора. Градски одбор ДНС-а Бањалука још једном је стао иза Недељка Чубриловића, поручивши да нису сагласни са његовом смјеном.

Подсјећамо, из бањалучког градског одбора и раније су поручили да су против те одлуке предсједништва, позвавши чак и предсједника странке Марка Павића да поднесе оставку.

У подршци Чубриловићу данас им се придружило још неколико општинских и регионалних одбора, али не и приједорски, који је за предсједника скупштине предложио Душка Ивића.

Чланови приједорског регионалог одбора након сједнице нису били расположени за изјаве новинарима. Поручено је тек да је подршка Душку Ивићу за предсједника Народне скупштине једногласна и да су задовољни оствареним изборним резултатима у својој изборној јединици. Огласили су се зато из бањалучког одбора. Поручују да је њихов приједлог за предсједника парламента Недељко Чубриловић.

"Прије свега, то је нестатутарна одлука и захтијевамо да све што се дешава уђе у правне оквире, односно да о томе расправља и донесе одлуку Главни одбор, а ако треба да о томе расправља и Скупштина странке", rekao je потпредсједник бањалучког Градског одбора Миленко Вучета.

Сличну поруку послали су и из Зворника. Поручују да је одлука о смјени Недељка Чубриловић погрешна и штетна за странку. Од Главног одбора траже да је повуче и да распише унутарстраначке изборе.

"На овој скупштини треба изабрати ново руководство ДНС-а с циљем стабилизације странке и њено враћање изворним принципима на којим је годинама грађена", рекла је предсједник ГО ДНС Зворник Споменка Стевановићева.

И Група оснивача и чланова Главног одбора ДНС отвореним писмом од предсједника странке Марка Павића затражила је да спријечи даље урушавање странке, које је, кажу почело када је, такозвани, бизнис лоби почео да се увлачи у ДНС. С тим у вези, од Павића траже да се одрекне Милана Радовића, Ненада Нешића, Ведрана Јарића и још неких новопридошлих чланова.

"Уколико нисте у стању да то урадите, онда је једини излаз из ове ситуације да се, зарад интереса генерација које су градиле ДНС, часно повучете и не постанете рушитељ странке коју сте, заједно с нама, градили све ове године. А у рушење странке сте већ кренули", наводи се у писму.

Сазивање сједнице Главног одбора странке, на којој би се преиспитала Чубриловићева смјена, затражили су и општински одбори Градишка и Пале. Из Градишке су се чак и оградили од гласања предсједника регионалог одбора Лијевча, Дане Малешевића, који је гласао за смјену, поручивши да није имао њихову подршку за то.

Подршку Павићу пружила је организација младих ДНС, поручивши да је постигнути резултат на протеклим општим изборима, који је најбољи до сада, прије свега, базиран на његовој визији. Коначну одлуку о даљем путу ДНС-а донијеће Главни одбор, а кључно питање је да ли ће већину имати Павићева или Чубриловићева струја. Извјесно је само да за једног од њих, након те сједнице, вјероватно више неће бити мјеста у странци.