latinica  ћирилица
16/11/2018 |  19:41 | Аутор: СРНА

Једномјесечни надзор над телефонским разговорима генерала Младића

Секретар Механизма за кривичне судове у Хагу наредио је да телефонски разговори генерала Ратка Младића буду надзирани у наредних мјесец дана, зато што се без одобрења укључио у јутарњи програм телевизије "Хепи".

Налогом секретара Олуфемија Елијаса управи притвора у Схевенингену наложено је и да преслушају телефонске разговоре које је генерал Младић водио у протеклих седам дана, укључујући и јутрошњи, као и да буду сачињени писани сажеци тих разговора, објавио је данас тај суд.

Налог за надзирање телефонских разговора не односи се на привилеговану комуникацију са његовим адвокатима, пренијели су београдски медији.

Елијас је навео да је обавијештен да је генерал Младић "директно учествовао у телевизијској емисији тако што је, користећи непривилеговану телефонску линију у притвору, телефонирао свом сину, који је учествовао у емисији и који га је позвао да говори у њој".

Он је истакао да генерал Младић није имао одобрење за то и да је тиме нарушио правила притвора.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске, који је првостепеном пресудом у Хашком трибуналу осуђен на доживотну казну затвора, укључио се телефонским путем у програм телевизије "Хепи" у Србији са националном фреквенцијом.

Уживо у програму, у емисији коју води Миломир Марић, Дарко Младић је телефоном позвао свог оца и рекао му да се обрати јавности.

Ратко Младић је поздравио госте у студију, а посебно предсједника Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

"Љуби вас деда Ратко. Овај Марић нека дође да ме обиђе, нека он интервјуише Војислава Шешеља, а и Воја нека дође. Дарко, реци Воји да дође да играмо шах јер сам га последњи пут тукао са 7:1 и ту је била присутна и она његова `Косовка девојка` и лоше је прошао", поручио је Младић.

Он је поздравио и Шешељевог сина, оцјењујући да ће он бити бољи од оца, као што је, како је рекао и његов син бољи од њега.

Генерал Младић је на руском језику поздравио трећег госта јутарњег програма - посланика руске Думе из редова Комунистичке партије Русије Павела Дорохина.

"Посебан поздрав за Русију. Поздрави Комунистичку партију совјетску, пардон, Руске Федерације. Поздрав за Павела и нека отвори очи шта овај НАТО хоће, много се шире ка Русији. И нека Воја мало омрша. Живи били!", рекао је Младић.