latinica  ћирилица
16/11/2018 |  21:40 | Аутор: РТС

Стефановић: Очекујемо одговоре од НАТО-а и ЕУ

Задатак Србије је да спријечи да Срби имају безбједносни проблем и буду угрожени на било који начин, један је од закључака послије сједнице Бироа за координацију служби безбједности.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић за РТС каже да су српске службе безбједности добиле одређене задатке, имајући у виду најављено формирање "војске Косова" и предстојећу Генералну скупштину Интерпола.

Говори и о могућности да Приштина 28. новембра, када слави Дан албанске заставе, прогласи "војску Косова".

"Они раде на томе да тај датум буде моменат проглашења чак и ако је то супротно и уставима и прописима које је сама Приштина донијела, међународним споразумима, Резолуцији 1244 и самим гаранцијама НАТО-а. Нема подршке Срба за то", рекао је Стефановић.

Истакао је да таква одлука изазива велику забринутост код Срба.

"Наше Министарство одбране, унутрашњих послова и све службе анализирали су сва сазнања која ми имамо о томе и припремили неке могуће сценарије који би могли да се догоде и наравно одговоре Србије, али прије свега желимо да на озбиљан начин разговарамо са партнерима који су и били гарант – НАТО и ЕУ да тако нешто не може да се догоди", рекао је Стефановић.

Стефановић наводи да је то озбиљно питање и да прије свега очекује одговор од њих.

"Да ли су спремни да на неправни начин, на потпуно брутално кршење па чак и унутрашњих прописа тзв. Косова, да ли су спремни да то прихвате по цијену нестабилности у региону и по цијену свега што су и они сами обећали или ће нешто конкретно предузети", закључио је Стефановић.