latinica  ћирилица
17/11/2018 |  08:12 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

ШГ "Клековача-Потоци" - обављена примопредаја, Кецман преузео дужност

У Шумском газдинству "Клековача-Потоци" из Источног Дрвара обављена је примопредаја дужности између досадашњег вржиоца дужности директора Николе Јанковића, којег је смијенило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, и Милана Кецмана, кога је предложило ресорно министарство.

Смјена Јанковића услиједила је послије протеста незадовољних радника Шумског газдинства у Источном Дрвару који су почели 31. октобра.

Радници су захтијевали смјену Јанковића, јер је отпустио раднике из Дрвра и Источног Дрвара и довео раднике из других општина, углавном из Рибника, затим су тражили увођење реда, нормалан рад и заштиту својих права.

Намјеру да истрају у својим захтјевима показали су протекле седмице када су заковали прозоре и врата на управи Шумског газдинства у Источном Дрвару, те онемогућили улазак Јанковићу и његовим сарадницима.

Примопредаја између Јанковића и представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске до сада је покушана два пута, али без успјеха.

Први пут примопредаја није обављена, јер се тај дан није појавила комисија која је требало да дође по налогу генералног директора "Шума Републике Српске" Ристе Марића.

Након тога, примопредаја није обављена, јер је комисија предузећа "Шуме Републике Српске" на ту позицију предложила Николу Стојаковића, економисту из Рибника.

Надзорни одбор "Шума Републике Српске" јуче је разријешио генералног директора овог предузећа Ристу Марића, а као разлог његове смјене наведени су, између осталог, и проблеми у Шумском газдинству у Источном Дрвару.

"Марић није поштовао мјере које су предлагали Надзорни одбор и ресорно министарство и то је један од разлога за његову смјену", рекла је предсједник Надзорног одбора "Шуме Републике Српске" Биљана Марковић.

Током протеста радника Шумског газдинства "Клековача-Потоци" подршку су им дали новоизабрани посланик СНСД-а у парламенту Републике Српске Никола Шпирић, начелник Дрвара Горан Броћета, начелник Источног Дрвара Милка Иванковић, Синдикат Шумског газдинства "Клековача-Потоци" у Источном Дрвару и делегат Српског клуба у Дому народа прламента ФБиХ Миле Марчета.