latinica  ћирилица
17/11/2018 |  08:41 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Конгресмен Тед По писао Трампу: Посјетите Србију

Амерички конгресмен Тед По, који је недавно боравио у Србији, упутио је писмо предсједнику САД Доналду Трампу са намјером да га охрабри да посјети Србију.

Наводећи да ниједан амерички предсједник САД није посјетио Србију још од Џимија Картера, По у писму констатује да би та посјета несумњиво додатно ојачала америчку подршку будућности Србије, као дијела демократске Европе у којој влада мир.

По, који је и копредсједавајући Српског кокуса у Конгресу, указао је да је Србија земља од великог геополитичког значаја, с обзиром на то да се налази између даље интеграције са Западом и ближег усаглашавања са Русијом.

"Током историје, мир у Европи је био одређен стабилношћу у узбурканом региону Балкана. Србија, као регионални лидер, може да обезбиједи трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом, уз наду за чланство у ЕУ као крајњим исходом. Да би се постигао овај стратешки циљ, америчка подршка је од суштинског значаја", поручио је По.

Он је нагласио да Србија заслужује подршку САД, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

"У протеклим годинама, Србија је радила, раме уз раме, са САД у борби против међународног тероризма, а играла је и важну улогу у заустављању протока припадника `Исламске државе`. Сматрам да би требало да признамо допринос који је Србија дала миру и безбједности кроз веће ангажовање САД, укључујући и изразито симболичну посјету актуелног америчког предсједника", навео је По.

Он је оцијенио да би званична предсједничка посјета у великој мјери унаприједила билатералне односе, чврсто утемељила мјесто Србије у западном друштву и подстакла додатну америчко-српску сарадњу.

"Са поштовањем Вас молим да озбиљно размотрите такву посјету од суштинског значаја и да Ваша администрација покуша да продуби везе између Вашингтона и Београда", наведено је у писму америчког конгресмена Теда Поа упућеном предсједнику САД.