latinica  ћирилица
17/11/2018 |  13:23 | Аутор: РТРС

Загреб: Вишњићу уручено "Кочићево перо"

Награда "Кочићево перо", коју Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд сваке године на међународном сајму књига Интелибер у Загребу додјељује неком од књижевника из Хрватске, ове је године припала Чедомиру Вишњићу за књигу ‘Време спорта и разоноде – Титина Хрватска и њени Срби 1951. – 1971.’.
Вишњићу уручено "Кочићево перо"  (Фото:portalnovosti.com) -
Вишњићу уручено "Кочићево перо" (Фото:portalnovosti.com)

На пригодној свечаности осим лауреата су говорили директор и главни уредник Задужбине Никола Вуколић, књижевник Миљенко Јерговић те члан жирија и историчар Милан Радановић. Истичући да се награда додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти мисли и ријечи Петра Кочића, Вуколић је рекао да је награђена књига "напросто грунула из њеног аутора и служи као свједочанство о ономе што се збивало у описана времена".

- Ово је до сада најбоља Вишњићева књига, која осим о судбини Срба говори и о судбини Хрвата, јер се та два народа у Хрватској нису могла одвојити. Вишњић је и у овој књизи желио да пише историју, а не мит. Овакве књиге пишу се тешко, па се зато ријетко и појављују - закључио је Вуколић.

У свом обраћању Вишњић је рекао да му је драго што је добио награду која носи име Петра Кочића с обзиром на његово мучеништво и трагедију, али и књижевни утицај који је остварио као један од српских књижевника у БиХ, заједно са Шантићем и другим ствараоцима.

Свечаном уручењу награде присуствовао је велик број људи, међу којима чланови српске заједнице, од свештеника СПЦ-а до активиста српских организација и институција. Књигу "Време спорта и разоноде" као и "Кордунашки процес" и "Партизанско љетовање" издало је Српско културно друштво "Просвјета".