latinica  ћирилица
17/11/2018 |  14:21 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Све спремно за конститутивну сједницу НСРС; Одржана и генерална проба инаугурације

За два дана биће одржано конститутивно засједање Народне скупштине Републике Српске.

У сусрет првој сједници Десетог сазива народних посланика, у Парламенту је одржана генерална проба којој je присуствовалa новоизабрана предсједница Српске Жељка Цвијановић, новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и актуелни предсједник скупштине Недељко Чубриловић.

Све спремно за конститутивну сједницу НСРС

У Парламенту Српске, иако је субота, радно. Посљедње припреме и договор у скупштинској сали - на мјесту на којем ће за мање од 48 часова свечану заклетву положити 83 народна посланика, предсједница Српске и српски члан Предсједништва БиХ.

Конститутивно засједање Парламента Српске, тећи ће, по Пословнику утврђеном дневном реду. Прво би требало да буде конституисано радно предсједништво прве сједнице, затим изабрана Комисија за избор и именовање. Након што буду верификовани мандати посланицима, које ће им ЦИК уручити пред почетак сједнице, слиједи и свечани дио - њихово полагање заклетве.

- Слиједи избор предсједника Народне скупштине Републике Српске, по процедури која је предвиђена да кандидата предлаже одређени број посланика - каже Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине Републике Српске.

Припреме за конститутивну сједницу НСРС (Фото: РТРС)

Избор предсједника Парламента може бити јавни и тајни, а посланици би требало да се опредијеле и ко ће осим првог парламентарца чинити скупштинско руководство.

Десети сазив на првом засједању требало би да покрене и процедуру за избор делегата у Дому народа Паламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа Републике Српске.

Сједници би требало да присуствују највиши званичници Србије, Маја Гојковић и Ана Брнабић, амбасадори Русије, Кине, Катара, бројни представници правосудних институција и невладиних организација.

Почетак засједања, у понедјељак ће озваничити Дане Малешевић, најстарији посланик десетог сазива Народне скупштине Републике Српске. У предсједавању сједницом помагаће му најмлађи посланици Александар Главаш из ДНС-а, Денис Шулић из СНСД-а и Давор Шешић из СДС.

Сједницу пратите на програму Радио-телевизије Републике Српске у понедјељак у директном преносу од 14.00 часова.

У Бањалуци је данас испред Палате Републике одржана генерална проба инаугурације за предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.