latinica  ћирилица
17/11/2018 |  15:49 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Ратари у Семберији у страху од суше наводњавају пшеницу

Никада нико није заливао пшеницу у Семберији, све до ове јесени. Ратари су изгубили наду да ће пасти обилнија киша да навлажи оранице и спаси усјеве од суше, па су укључили заливне системе. Да би омогућили боље ницање усјева, почели су да наводњавају парцеле под пшеницом. Трошкове производње ће морати повећати, али то је много мања штета од оне коју може причинити суша.

С муком су обрадили исушене оранице. Пет-шест пута прелазили трактором парцелу да би уситнили земљу и засијали. Потрошили су много више горива, имали кварове на машинама. Сада, због недостатка влаге усјев тешко ниче. Да труд не буде узалудан почели су да заливају пшеницу.

- Нисам чуо да је то до ове године ико радио, али пошто смо ушли у ту инвестицију, одлучили смо се за наводњавање јер мјесец и по дана нема озбиљније кише - каже Бошко Радић из Бијељине.

Заливање ће знатно повећати и онако велике трошкове овогодишње сјетве. Због сувих ораница многе парцеле су још незасијане. Краткотрајна киша која је пала прије двадесетак дана није довољно навлажила оранице, али је створила додатни проблем ратарима. Са заливањем пшенице треба бити опрезан, упозоравају агрономи.

- Пољопривредници не треба да претјерају са количином, јер може доћи до падавина и земљиште може бити превише влажно, а ако буде превише влаге та пшеница када буде ницала и укоријењивала се, направиће плићи коријен што за каснији период није пожељно - појашњава Радмила Нешковић, из Министарства пољопривреде Српске.

Ратарима су добро дошли системи за наводњавање које су ове године купили уз помоћ субвенција Владе у износу од 40 одсто уложених средстава. Великим тифонима брже ће завршити посао. За идућу годину очекују субвенције за изградњу складишта за пшеницу. Род би складиштили и чекали повољнију цијену, а не као сада продавали у вријеме жетве када је пшеница најјефтинија.