latinica  ћирилица
17/11/2018 |  16:25 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Завршена блокада у ШГ "Клековача-Потоци", Кецман преузео дужност

Након 17 дана штрајка, блокаде прилаза и закивања улаза у зграду, Шумско газдинство "Клековача" коначно је одблокирано. Захтјеви радника су испуњени, примопредаја је коначно успјела, а директор је, у складу са њиховом вољом, смијењен.

Машине враћене, а потом и откован улаз - Шумско газдинство "Клековача" одблокирали су они који су га четири дана раније блокирали.

Радници су, након 17 дана коначно дочекали испуњење захтјева. Побуна је почела након што је на адресе девет радника стигло обавјештење о отказу. Међу њима је и Јадранка Буцало, којој је, каже, остало тек неколико мјесеци до пензије.

- 40 година радим за ову фирму, радила сам и у Дрвару и у Бањалуци и овдје да сам добила отказ од Јанковића, који је написао "одказ" умјесто "отказ". Данас се осјећам пресрећно - каже Буцало.

Срећу није крио ни Марко Зајач. Каже, према информацијама радника, отказ је спремљен за њих више од 30. Ипак, нада се да ће одлуке претходног менаџмента бити поништене.

- Слиједи нам напоран и тежак дан да постигнемо све оно што смо изгубили у протеклих 17 дана. Од понедјељка крећемо да радимо и продужено, ако буде потребно - истиче Зајач.

Како ће надокнадити остварене губитке наредних дана, одлучиће онај чији је долазак поздрављен аплаузом. Умјесто Николе Јанковића, досадашњег вршиоца дужности директора и кадра социјалиста, на његово мјесто постављен је Милан Кецман, иначе кадар ресорног министарства.

- Прије свега је неопходно што прије покренути процес производње, како би се оствариле планиране активности. Ипак, сада је ружно вријеме, ближи се крај године. Друга ствар која је најбитнија је да се радницима плата обезбиједи што хитније - наглашава Кецман.

Иначе, Источни Дрвар једна је од најмалобројнијих општина у БиХ, а уз остале, управо проблеми у њој, према јучерашњем образложењу, функције су коштали и генералног директора Шума Српске, Ристу Марића.

Шумско газдинство "Клековача-Потоци" иначе је једно од најуспјешнијих. За општину Источни Дрвар кључно је, јер је једини активан привредни субјект и основни извор прихода. Запошљава око 102 радника не само из ове оштине, већ и из Дрвара, који је са друге стране ентитетске линије разграничења. Управо зато, проблеми овог привредног субјекта проблеми су општине.

- Три и по мјесеца трајала је агонија која је нанијела многе штете свима, понајвише општини и њеном развоју. Велики су губици, стало се и са пројектима и са реализацијом започетих пројеката јер основни приход од 10 одсто од реализације у шумском газдинству није исплаћиван - рекла је Милка Иванковић, начелница општине Источни Дрвар.

Иначе, општина већ три мјесеца није приходовала од Шумског газдинства, а дрва за општину, у чијем саставу дјелују и Пошта, Завод за запошљавање и Полиција, нису испоручена.

Уз остало, сад већ бивши вршилац дужности директора Никола Јанковић, према ријечима радника, оне које је отпустио по својој вољи, замијенио је новим. Примопредаји није присуствовао, нити је одговарао на позиве Министарства и наше редакције.