latinica  ћирилица
18/11/2018 |  08:58 | Аутор: СРНА

Бањалука: Систем за изнајмљивање јавних бицикала од данас на зимској паузи

Систем за изнајмљивање јавних бицикала "БЛ Бајк" због све ниже температуре ваздуха и приближавања зимске сезоне од сутра престаје са радом до прољећа, саопштено је из Градске управе Бањалука.
Бањалука: Јавно изнајмљивање бицикла - Фото: РТРС
Бањалука: Јавно изнајмљивање бициклаФото: РТРС

Шеф Одјека за саобраћај у Градској управи Славко Давидовић рекао је да је у овој сезони забиљежено више од 11.000 изнајмљивања, а да је број пријављених чланова прешао хиљаду.

Давидовић је рекао да је највише изнајмљивања било радним данима, што показује да су грађани бицикл углавном користили за одлазак на посао, у школу, на факултет и слично.

Најчешћа употреба бицикала у току дана била је у периодима од 7.00 до 8.00 часова ујутро и од 16.00 до 17.00 часова послије подне.

Давидовић је напоменуо да се кроз систем изнајмљивања бицикала жели подстакнути на физичку активност и побољшати туристичка понуда града, као и да је намјера да се Бањалука придружи европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине.

Из Одсјека за саобраћај су најавили да ће систем у наредној години бити проширен новим терминалима с циљем да се у будућности цијели град покрије станицама са јавним бициклима.

Систем за изнајмљивање јавних бицикала почео је са радом 30. марта, а за почетак је опремљен са 30 бицикала на локацијама у Улица краља Петра Првог Карађорђевића, воденом парку "Аквана", Парку "Младен Стојановић" и у Улици Мајке Југовића - код Студентског центра "Никола Тесла".