latinica  ћирилица
18/11/2018 |  09:32 ⇒ 16:03 | Аутор: vecernjenovosti

Западне силе послале Вучићу неприхватљиву понуду

Западне силе послале су дипломатским каналима понуду предсједнику Србије Александру Вучићу по којој би он требало да пристане на наставак дијалога у Бриселу, чак и ако Приштина не повуче сулуду одлуку о повећању царина за робу из централне Србије, а заузврат би Србији у децембру била отворена три поглавља у преговорима за приступ Европској унији, пишу београдске Вечерње новости.
Новости: Вучић одбио понуду Запада - Фото: Screenshot
Новости: Вучић одбио понуду ЗападаФото: Screenshot

Вучић, међутим, није ни разматрао аранжман нити ће га прихватити, сазнају Новости. Овакву понуду у Београду сматрају апсурдном јер је увођем такса на производе из централне Србије Приштина погазила ЦЕФТА споразум, у који су уграђени неки од темељних принципа ЕУ, а које сада гази управо Брисел.

Лист наводи на најновија "шаргарепа" Запада и не треба да чуди, јер за остваривање циља актуелне европске администрације - да се до рјешења за косовско питање дође до истека њиховог мандата - остаје све мање времена. И сама висока представница ЕУ и посредница у дијалогу Федерика Могерини је рекла да би вољела да се дијалог заврши до маја 2019, када ће се одржати избори за Европски парламент. На другој страни, прије два дана чуо се јасан став Русије: косовски проблем треба да се ријеши у оквиру дијалога, али "без наметања вјештачких рокова".

За висемјесечну тромост преговарачког процеса, уосталом, одговорност није на Београду. Приштина је та која пет година није формирала Заједницу српских општина уз више него очигледно гледање кроз прсте из Брисела. Пред готово сваку заказану рунду дијалога на високом нивоу, по правилу су приређивали неку нову провокацију Београду, стављајући српску страну пред свршен чин - да ако се не појави у Бриселу, буде оптужена за опструкцију преговарачког процеса.

Тако је неколико дана пред рунду заказану у јулу, у општини Гњилане, полиција самопроглашеног Косова ухапсила петорицу Срба, а уочи посљедњег састанка у новембру, уведена је такса од 10 одсто на робу из централне Србије. Најављено је и да ће се када се формира тзв. војска Косова, један њен гарнизон распоредити ка сјеверу, што је супротно договору Београда и НАТО. Одговор предсједника Србије на то био је да ће се дијалог наставити када Приштина повуче противправне одлуке, због чега је и стигла понуда из Брисела, као покушај да се овакав српски став смекша.

Отварање поглавља на чекању

Србија је, иначе, одавно спремна да отвори нова три поглавља у приступним преговорима са ЕУ, али из политичких разлога поједине чланице Уније то стопирају. На чекању су поглавље 9 - финансијске услуге, 17 - економске и монетарне одредбе и 18 - статистика. У међувремену, припремљена су и поглавље 2 - слободно кретање радника, 4 - слободно кретање капитала, 14 - транспортна политика и 21 - трансевропске мреже.