latinica  ћирилица
18/11/2018 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Настављају се блокаде због високих цијена горива

Дан након што је око 280.000 људи протестовало у Француској због повећања цијена горива, ауто-путеви у тој земљи су јутрос, у знак протеста, блокирани на око 40 мјеста, а влада поручује да неће одустати од еколошких мјера, јављају француски медији.
Протести у Паризу (Фото: AP Photo / Claude Paris) -
Протести у Паризу (Фото: AP Photo / Claude Paris)

Француска мрежа "Венси оторут" саопштила је да је јутрос регистровано четрдесетак протеста на ауто-путевима, након што је у суботу саобраћај био поремећен на територији цијеле земље, преноси Фигаро.

Истовремено, француска Влада је јутрос поручила да неће мијењати своју фискалну и еколошку политику, упркос мобилизацији демонстраната "у жутим прслуцима".

- Што се тиче еколошке фискалности, настављамо с планом. У супротном бисмо били несавјесни - изјавио је за Паризјен министар за еколошку и солидарну транзицију Франсоа де Риги.

Како је навео, Влада је изабрана да ријеши проблеме и то ће наставити да чини без узмицања.

- Апсолутно треба изаћи из те замке сваког аутомобила на бензин и дизел у којој смо тако дуго затворени - рекао је он.

У међувремену, министар унутрашњих послова Кристоф Кастане изјавио је за радио "Ероп 1" да је већина Француза изабрала да "не обуче жуте прслуке", односно да се не придруже протестима.

Такође је рекао да су јучерашње насилне акције биле предвиђене, поготову зато што су у протестима учествовали млади из преграђа.

- Морали смо да мобилишемо хиљаде полицајаца, па је било и исцрпљених... Имали смо повријеђене. То ми се не чини разумним - рекао је министар.

Према његовим ријечима, повријеђених има и међу демонстрантима и међу полицајцима.

Једна 50-одишња жена је страдала током јучерашњих протеста, а најмање 227 особа је повријеђено од којих шест тешко.

Званичници Министарства навели су да је на протестима било 283.000 учесника, махом мирних.

Ипак, неки демонстранти покушали су у Паризу да дођу до предсједничке Јелисејске палате и тада је полиција интервенисала употријебивши сузавац, јавио је АП. Приведено је 117 особа, а 73 је задржано на испитивању.

Повећање цијене фосилних горива је дио стратегије предсједника Емануела Макрона да се одустане од те врсте горива, а многи возачи их сматрају као равнодушност врха власти према свакодневним економским проблемима грађана.