latinica  ћирилица
18/11/2018 |  13:59 | Аутор: СРНА

На Јахорини почео са радом систем за вјештачко осњежавање

Олимпијски центар Јахорина почео је производњу вјештачког снијега неопходног за осњежавање ски-стаза на Јахорини, рекла је Срни портпарол Центра Сања Ћеремиџић.
Јахорина - Фото: СРНА
ЈахоринаФото: СРНА

Ћеремиџићева је рекла да ће систем производити вјештачки снијег у континуитету до званичног почетка зимске сезоне, у складу са временским условима, те да је у току осњежавање стазе Пољице.

Системом за вјештачко осњежавање симулира се природна појава приликом које се водена пара подиже у атмосферу, гдје се на ниској температури честице водене паре кристалишу и тако настаје природни снијег.

Овај систем чини водоакумулација, из које се црпи неопходна вода за прављење вјештачког снијега, и систем цјевовода путем којег се под високим притиском вода и ваздух допремају до уређаја за производњу вјештачког снијега - сњежних топова и лансера.

"Олимпијски центар Јахорина је од ове године опремљен са 88 лансера и 25 најсавремнијих сњежних топова за производњу вјештачког снијега марке `Техноалпин`, чији су прозиводи заступљени у 70 одсто скијалишта у свијету", објаснила је Ћеремиџићева.

Ћеремиџићева је напоменула да Олимпијски центар поводом званичног отварања новог система осњежавања 1. децембра организује концерт Светлане Ражнатовић.