latinica  ћирилица
18/11/2018 |  15:32 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Шта је тајна дуговјечног брака Дане и Милице Стојиновић?

Брачни пар Стојиновић, Милица и Дане, из Томине, код Санског Моста, прославили су веома риједак јубилиј - 70 година брака. Вјенчали су се 7. новембра давне 1948. године, а велику годишњицу обиљежили су у кругу породице.

Милица сада има 88 година, а Дане је годину старији. У дјетињству били су комшије, младалачко дружење прерасло је у љубав. Вјенчали су се када је Милици било 18 година, а Данету 19.

"Били смо млади, нисмо се ни знали право забаљати у то вријеме, брзо смо се спријатељили, завољели и потом се вјенчали", прича Дане Стојиновић.

"Његови родитељи хтјели су да ожене сина, а моји нису били баш за то, али пошто се он мени свиђао, нисам могла да га одбијем", искрена је осамдесетосмогодишња Милица Стојиновић.

Током 70-годишњег брака стекли су два сина, четворо унучади и четворо праунучади.

Привржени су једни другима и редовно посјећују Милицу и Дану, иако живе широм Републике Српске и Србије.

"Тајна је њихова доброта, мислим да је то најважнија ствар, толеранција, једна ширина коју посједују обоје", истакао је Миланко, син Милице и Дане Стојиновић.

Милица и Дане кажу да су се, као и сваки пар, знали посвађати, али да те свађе никад нису прерастале у озбиљније сукобе.

Дане истиче да је најважније да се породица воли, разумије и толерише и додаје се његова и супругина породица поштују и слажу.

Данина супруга Милица наглашава да је некада у животу била дјелимично љубоморна али напомиње да цијела породица воли и поштује њеног супруга, и подсјећа се на дане када се лијепо и сложно живјело у домаћинству.

Током 70 година брака Милица и Дане су прошли разна искушења – од послијератне неимаштине до избјеглиштва у овом посљедњем рату. Упркос свему, њихова љубав сија истим сјајем као и оне давне, 1948. године када су се вјенчали.