latinica  ћирилица
18/11/2018 |  17:42 ⇒ 19/11/2018 | 10:19 | Аутор: РТРС

Ако не буде попуњен Клуб Срба у Дому народа ФБиХ, укинути Вијеће народа у Српској

Представници Републике Српске у заједничким органима БиХ треба да буду једна репрезентација, у којој ни на клупи неће бити мјеста за оне који сваког дана не дају сав свој максимум за интересе народа и ентитета који их је делегирао за рад у Сарајеву, изјавио је за Политику новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Додик ће сутра положити заклетву у Народној скупштини Републике Српске, а дан касније учиниће то и у Сарајеву и тако и формално преузети нову дужност.

У Сарајеву је на привременом раду, а у ствари је функционер Републике Српске, гдје је и изабран - тако себе описује новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ. Одмах ће, каже Додик за Политику, почети ревизију залагања кадрова у Сарајеву за српске интересе и нову праксу односа са дипломатама.

Кривицу за лоше међуетничке односе и нагомилано неповјерење у БиХ, Додик приписује страном фактору и антидејтонским рјешењима која су наметали.

"Иницираћу укидање антиуставних закона. Мој задатак је да укажем да је дио међународне заједнице, наметањем закона, детерминисао политички систем антидејтонским рјешењима која се показују као нефункционална. Убијеђен сам да БиХ не требају оволике и прескупе Оружане снаге. И у Сарајеву ће ме обезбјеђивати људи у које имам повјерења, а то је Полиција Републике Српске", истакао је Додик.

Понавља да ће Предсједништво БиХ бити епицентар одлучивања и да у Сарајево иде да заступа интересе Републике Српске.

Као примјер одлучивања наводи ОБА, која има законску обавезу према Предсједништву.

"Српски људи у ОБА одговараће српском члану Предсједништва. Не може бити интерес Српске да се обавјештајно прати руководство Србије. Постали су приватна служба Бакира Изетбеговића. На том питању нема толеранције. Наше право има да се поштује", категоричан је Милорад Додик, новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Ако Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерацији БиХ не буде попуњен, најављује да ће Српска приступити уставним промјенама и укинути Вијеће народа. Не пријетим, али ако ми не можемо да тамо имамо попуњен клуб, зашто бисмо били сервилни према другима у Републици Српској, каже Додик.

"Клуб Срба од Дејтона до данас никада није био формиран у Федерацији БиХ. Не може се десити да Вијеће народа Републике Српске, које је наметнуо високи представник, служи за ометање рада наших органа. У ФБиХ никада нису поштовали да најважнијих шест позиција морају бити подијељене по паритету, док је то у Српској све вријеме поштовано", наводи Додик.

Упитан о плановима за озбиљније економске реформе Додик каже да се ради у веома нестабилним околностима.

Поручује да Република Српска жели нову праксу да именује одговорне људе на послове у јавном сектору што ће значити смањење корупције и пословне резултате који морају бити видљиви. Влада ће успјех руководилаца оцјењивати након шест мјесеци рада и само њој ће бити одговорни.

"Осим јавних предузећа Електропривреде Републике Српске или Шума Српске, нисмо успјели да сачувамо важне ресурсе. Покушаћемо да градимо хидроелектране на Горњим хоризонтима, да ријешимо питање Бук бијеле, а у том пакету и двије централе договорене с Владом Србије - Фочу и Паунце. Желимо да наставимо изградњу ауто-пута од Добоја преко Брчког и даље до границе са Србијом", истакао је Додик.

Након тога, слиједи рад на источном дијелу ауто-путева, од Вардишта преко Рогатице, Сокоца до Источног Сарајева.

У току су разговори о изградњи ауто-пута од Бањалуке до Приједора, као и оног до Купреса према Сплиту.

Да би успјели, каже Додик, макроекономски оквир мора бити прецизан. Треба нам јачање домаћег производа, а ове године раст ће бити око 3,7 одсто, наглашава Додик за Политику.