latinica  ћирилица
18/11/2018 |  18:20 ⇒ 19/11/2018 | 10:23 | Аутор: РТРС

Хоће ли турбуленције у СДС-у бити настављене?

Поред захтијева општинских и градских одбора да би руководство СДС требало да поднесе оставке због изборног дебакла, за сада од тога нема ништа.

Штавише, јучерашња сједница Главног одбора резултирала је новим искључењима и распуштањем градског одбора у Добоју који је био један од најгласнијих критичара Вукоте Говедарице. Дан послије из Добоја поручују да је очигледано да је Говедарица кренуо у рушење једног од најјачих одбора СДС-а у Српској.

Након Костадина Васића, те Добојлија Обрена Петровића и Бориса Јеринића, из СДС искључени су и новоизабрани посланици Небојша Марић и Данијел Јошић, а добојски градски одбор на приједлог Вукоте Говедарице је распуштен.

- Према томе овдје је јасна позиција Добоја, у наредним данима ћу обавити додатне консултације и СДС ће тражити оптимално рјешење како и на који начин да превазиђе евидентну кризу у тој општинској организацији - каже Говедарица.

Умјесто да испуни обећање и поднесе оставку, Говерадица је очито кренуо на рушење градског одбора СДС у Добоју који је једини побиједио за сва четири нивоа власти, одговара смијењени Јошић додавши да су све раније смјене за циљ имале да Говедарица и његових 5-6 људи имају већину у Главном одбору како се не би поставило питање одговорности.

- Ми ћемо размотрити наше могућности упућивања жалбе Главном одбору, али сама чињеница да Главни одбор чине људи који су изгубили изборе и ти људи суде нама који смо побиједили и чињеница је још једна да Вукота Говедарица није створио СДС, него је СДС створио Вукоту Говедарицу и све нас - напомиње Јошић.

Избјегавање да се питање одговорности предсједника и потпредсједника странке стави на дневни ред очигледно је проблем и за потпредсједника СДС Милована Бјелицу који је и јуче поновио да комплетно руководство треба да оде с позиција. Са 137 потписа делегата Скупштине СДС затражио је ванредну сједницу Скупштине. Међутим, ни та идеја се изгледа не свиђа Вукоти Говедарици који ново руководство странке очекује тек у априлу.

- Дакле, провјериће се аутентичност с једне стране, ваљаност и видјећемо да ли је практично тих 137 потписа валидно, у овом моменту једино што знам да тих 137 потписа, уколико су вјеродостојни, није довољно - тврди Говедарица.

- Ми ћемо доставити још у понедјељак и уторак колико буде требало, али мислим да је довољан број, а валидност може провјеравати ко хоће, то је притисак, добијање само на времену да ће провјерити телефоном, па послије телефона графолошки... Сматрамо да је скупштина заказана, јер скупштина по статуту се заказује на захтјев 1/3 делегата скупштине - поручује Бјелица.

А Скупштина, која се мора одржати, одредиће даље кораке, истиче Бјелица који је, подсјећамо, јуче напустио сједницу прије њеног завшетка. Као и Мићо Мићић из бијељинског одбора одакле је такође недавно затражена оставка руководства странке. Данас се на телефоне није јављао. Без обзира на подршку којом се Говедарица синоћ похвалио, очигледно је да се турбуленцијама у овој партији не назире крај.

Али је и врло интересантно да искључиви став да ће СДС бити опозиција у Републици Српској, не важи и за бх ниво гдје ће СДС, како је истакао, на бази политичке платформе бити спремна да разговара са свим политичким субјектима из Српске. А сасвим сигурно да је у тој причи СНСД незаобилазан.