latinica  ћирилица
18/11/2018 |  18:58 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Вјештачко осњежавање и на Равној планини

Скијашки центри увелико раде на припреми предстојеће сезоне, а временски услови с ниским темпаратурама коначно су покренули и системе за вјештачко осњежавање.

Олимпијски центар Јахорина почео је производњу вјештачког снијега неопходног за осњежавање ски-стаза. Од ове године опремљен је са 88 лансера и 25 најсавремнијих сњежних топова.

Са вјештачким осњежавањем главне стазе почели су и на Равној планини, код Пала.

Минуси су упалили сњежне топове на Равној планини – вијест је која сигурно највише радује скијаше. Из овог ски-центра поручују да је активно 11 топова за вјештачко осњежавање и двије водене акумулације с довољним капацитетом да омогуће несметано и континуирано осњежавање током цијеле зимске сезоне.

- Ми смо отварање зимске сезоне планирали између 10. и 15. децембра што је уједно и најава за прву међународну фис трку која ће се десити на нашим просторима, међутим, уколико временски услови буду као досадашњи то није разлог да ми зимску сезону не отворимо већ почетком децембра када можемо очекивати и прве скијаше - каже Ана Радојковић, портпаролка Ски-центра "Равна планина"

У овом ски-центру очекују да ће поновити прошлу сезону, и те како успјешну, када су у континуитету имали више од 110 дана скијања и више од стотину ноћног.

- Очекујемо и ове сезоне да достигнемо исти ниво, да пребацимо тих 500 хиљада појединачних вожњи гондолом и ски лифтом и исто тако очекујемо свакодневно ноћно скијање на нашим ски стазама - напоменула је Радојковићева.

А укупна дужина стаза сада је 12 и по километара с обзиром да су ове сезоне направљене двије нове у дужини од четири и по километра. Централна стаза посједује ФИС хомологацију, што омогућава одржавање свјетских такмичења, а све заједно уз богат садржај забавних манифестација свим посјетиоцима сасвим сигурно понудиће одличан зимски доживљај.