latinica  ћирилица
19/11/2018 |  08:34 | Аутор: СРНА

Мандић: Више пута смо одбили понуду да уђемо у власт

Лидер Нове српске демократије /НСД/ Андрија Мандић рекао је да је његова странка, која је чланица Демократског фронта, више пута одбила понуду да постане дио власти у Црној Гори и да су такви приједлози долазили и од српских и од црногорских владајућих структура.

Мандић је рекао да је више пута нуђено да захтјеви у вези са правима Срба буду стављени у други план, а да заузврат чланови руководства НСД-а "буду лично награђени министарским, директорским и другим функцијама".

"Знам да је Ивица Дачић био добронамјеран кад нам је предложио улазак у власт јер је он сам тако поступио у Србији кад је с ДС-ом Бориса Тадића закључио коалициони споразум и ушао у његову владу. Сваки сусрет с пријатељима из Србије сам користио да им говорим о нашим разликама у Црној Гори", рекао је Мандић за портал "Аналитика".

Он је навео да су да су "националне омразе у Црној Гори, које нису постојале у односима СПС-а и ДС-а, веома дубоке", а међусобни односи сложени, тако да се то не може превазићи сличним поступком коалиција као у Србији.

Говорећи о недавно формираном Одбору Скупштине Црне Горе за реформу изборног законодавства, Мандић је оцијенио да је функционисање тог скупштинског тијела угрожено.

Он сматра да се поједине структуре из Владе Црне Горе, уз подршку правосуђа, појединих медија и невладиних активиста, труде да сруше радну групу и евентуалне договоре о измјенама и допунама закона и Устава.

"Они желе да рад не изборним законима измјесте из парламента у неке ванинституционалне форуме и необавезне сједељке, како би се овом темом бавили они за које нико није гласао на изборима", додао је Мандић.

Када је ријеч о предмету познатом као "државни удар", Мандић је поновио став да је ријеч о монтираном политичком процесу против Демократског фронта.