latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:18 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Кесић: Додик ће бити најсигурнији партнер за рјешавање сваког питања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је најмоћнији политичар у БиХ, а Република Српска њен најстабилнији дио и зато ће се брзо успоставити влада Српске и коалиција на државном нивоу која гарантује консензус међу српским политичким странкама, изјавио је политички аналитичар Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

"То Додику даје додатну снагу у Предсједништву и сигурно ће бити најсигурнији партнер за рјешавање сваког питања у БиХ", рекао је за београдску "Политику" Кесић, који је и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Он је оцијенио да ће "посебан зачин" у, како је оцијенио, босанском политичком лонцу дати и недавни споразум о сарадњи између Додиковог СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

Кесић је песимиста у погледу наглих позитивних помака у односима Србије и БиХ, али, како додаје, такође не види да се нешто може суштински погоршати, осим симболично због реторике политичких актера.

Наводећи да ће однос међу члановима Предсједништва БиХ у великој мјери утицати на односе између двије земље, Кесић оцјењује да постоји шанса да се изгради оквир за бољу сарадњу ако буде помирљивих изјава, као у посљедњих десетак дана, "поготово имајући у виду да се Додикова политика врло јасно дефинише на темељу блиских, нормалних и пријатељских односа са Србијом".

"Али, ако буде агресивне политике, коју је за вријеме кампање заступао Комшић, који најављује велике промјене које би ишле на штету не само Срба и Републике Српске него и хрватског народа у БиХ онда не можемо да говоримо о некаквим значајним помацима набоље", закључио је Кесић.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву Шаћир Филандра оцијенио је у изјави за "Политику" да је, када је ријеч о односу Сарајева према Београду, највећи изазов управо на Додику и оцијенио да ће тај однос бити конструктиван.

"Додик је мало вјештији политичар него што се мисли, једна јака политичка личност која може и позитивно и негативно изненадити и треба дати шансу позитивним искорацима", рекао је Филандра.

Он наводи да су Додикова моћ и демократски легитимитет јачи у односу на друге представнике "будући да је мање-више опозицију у властитом ентитету, па тиме и у народу збрисао, заправо се она самоукинула".

"С друге стране, појављује се у неку руку и као хрватски представник, јер сами хрватски политички представници, бар када је у питању ХДЗ, траже од њега да их на неки начин заступа. Тако да је то све за њега изазов, у ком правцу ће се кретати однос сада његовг Сарајева према Београду", рекао је Филандра.