latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:24 | Аутор: СРНА

Београд не може имати посљедице због недоласка на састанак у Приштини

Београд не може да има посљедице због одбијања да учествује на састанцима радних тијела Цефте, који ће у Приштини бити одржани сутра и у сриједу, 21. новембра, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: РТС
Расим ЉајићФото: РТС

Он је подсјетио да Београд неће учествовати на тим састанцима због одлуке тамошњих власти да уведу додатне таксе од 10 одсто на српске производе.

"Нажалост, у оквиру Цефте не постоји механизам за кажњавање Приштине због те одлуке. Од тога штету имају сви, и потрошачи и произвођачи. Кад Косово нема никаве последице за ово што ради, не знам како би могли да имамо последице зато што не учествујемо на састанцима", рекао је Љајић на ТВ "Пинк".

Он сматра да би ЕУ требало да изврши већи притисак на Приштину да повуче мјеру о додатној такси, те оцјењује да на то једино ЕУ може да утиче.

"Они су наша адреса, они су покровитељи Цефте. Прокламовали су да је један од кључних циљева Берлинског процеса стварање заједничког економског простора. Са овим мерама Приштине тај циљ не да је бесмислен, него је срамота причати о томе", рекао је Љајић.

Подсјетивши да су већ и ЕУ, Секретаријат Цефта, САД, амерички амбасадори у Београду и Приштини недвосмислено рекли да је одлука Приштине кршење тог споразума и принципа слободне трговине, Љајић је истакао да је та одлука политички мотивисана.

"Зато је политика једини начин да издејствујемо промену одлуке Приштине која је део унутрашње борбе Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја", рекао је Љајић.

Он сматра да није случајно да је одлука Приштине о таксама донесена уочи наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу 8. новембра. "Са таквим дискурсом бесмислено је водити дијалог са Приштином о било чему", каже Љајић.

Упитан о евентуланим контрамјерама, Љајић је поновио да оне не би могле да дају резултат, јер се са Косова купује роба вриједна 20 милиона евра годишње и то углавном од српских произвођача.