latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:56 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Бијељинци се жале на загађење ваздуха

Иако је сезона гријања практично тек почела, грађани Бијељине жале се на квалитет ваздуха. Загађење се повећава због великог броја котловница које користе угаљ за гријање стамбених и пословних објеката, али и огромног броја моторних возила. Надлежни тврде да се мјерење аерозагађења свакодневно врши, да су сви параметри у границама задовољавајућих и да Семберци немају разлога за бригу.

Смог представља проблем свим грађанима, а нарочито астматичарима и хроничним болесницима којима отежано дисање угрожава здравље. Аерозагађење је најизраженије ујутро од 6 до 8 часова и увече од 18 до 21 час. 

Мјерења аерозагађења свакодневно врши Институт за заштиту и екологију Републике Српске. Аутоматске станице мјере концентрацију сумпордиоксида, угљенмоноксида, чађи, лебдећих честица.

 "Концентрације се нису значајнио промјениле у односу на граничне годишње вриједности за све полутанте. Једино је дошло до малог повећања чађи и лебдећих честица, а један од узрока су метеоролошки услови. Временске прилике су такве да је температура висока за ово доба године", изјавила је Суада Поповић, самостални стручни сарадник за заштиту животне средине у Градској управи Бијељина.

Еколози сматрају да је неопходно пооштрити законску регулативу у овој области.

"Док се не донесу неки законски акти о забрани слободне продаје угља који има висок проценат сумпора, докле год је та врста угља на слободном тржишту, једино што ми можемо је да апелујемо на грађане, али ништа не можемо конретно урадити без строгих прописа", истиче Снежана Јагодић Вујић, предсједница Еколошког удружења Екопут.

У Бијељини нема великих индустријских загађивача, а два инспектора контролишу мала и средња предузећа која су обавезна да у свом пословању испуне услове из еколошке дозволе. Загађење ваздуха могло би се избјећи, упозоравају стручњаци, преласком на алтернативне изворе енергије као што су гас и геотермална вода.