latinica  ћирилица
19/11/2018 |  11:53 | Аутор: СРНА

Брнабић: Приштина дискриминише све што је српско

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић истакла је у Бечу да Приштина таксама супротним ЦЕФТА споразуму дискриминише све што је српско, али да се нада да ће се у будућности моћи имплементирати овај споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе што земље региона могу заједно да постигну.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је на конференцији за новинаре, након радног доручка предсједавајућег ЕУ аустријског канцелара Себастијана Курца са званичницима западног Балкана, истакла да је Србија окренута будућности, али да се, нажалост, регион свако мало враћа уназад.

Она је додала да је то посебно видљиво посљедње двије седмице и указала да је Приштина прекршила ЦЕФТА споразум повећањем такси за робу из централне Србије.

"То није у складу са ЦЕФТА и представља јасну дискриминацију свега што је српско", навела је премијер Србије.

Брнабићева је захвалила аустријском канцелару на томе што је Аустрија проширење ЕУ држала високо на листи приоритета, те изразила наду у даље отварање поглавља, што је, како је истакла, важан сигнал за грађане Србије, пренијели су београдски медији.

Она је рекла да је Србија посвећена европској интеграцији, реформама, као и регионалној сарадњи, што су и кључни приоритети Београда, а не само због етапа на пут ка ЕУ.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, који је на конференцији говорио послије премијера Србије, рекао је да је потез Приштине услиједио због наводног дугогодишњег неједнаког третмана робе са Космета у Србији и у БиХ.

"Ниједан производ са Косова није могао да иде у Србију и БиХ без финансијских препрека. С друге стране имамо добру сарадњу са другим земљама, са којима немамо тарифне препреке. Спремни смо на јачање односа са свим сусједима", рекао је он.

Харадинај се осврнуо и на визну либерализацију са ЕУ, додајући да је Приштина спремна на то, али да данас у Европи не постоји спремност да се о томе одлучи, док је премијер Албаније Еди Рама рекао да се нада да ће визна либерализација са самопрглашеним Косовом услиједити барем након избора за Европски парламент.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је рекао да је данас са званичницима западног Балкана разговарао о европској интеграцији региона, као и сарадњи унутар региона.

Он је истакао да је Аустрија снажан партнер региону на путу ка ЕУ, и да је став Беча да ЕУ не би била потпуна без западног Балкана.

"Знамо да је стабилност Европе повезана са безбједношћу и стабилности у вашем региону. Зато је јако важно да све земље западног Балкана иду путем ка ЕУ", рекао је Курц.

Европски комесар Јоханес Хан је рекао да је ширење ЕУ један од три кључна приоритета предсједавања Аустрије ЕУ, што је било јако битно, те указао да је битно и да се западни Балкан интегрише у заједничко тржиште, за шта је важно укинути све баријере, формалне и неформалне.

"Повезивање региона је од великог значаја за регион, посебно у енергетском сектору. Битно је да се повећа обим трговинске сарадње унутар региона. Од 2016. до 2017. имали смо благ раст који је обећавајући тренд. У посљедњих десет година удвостручена је трговина региона са ЕУ", рекао је Хан.

Он је навео да је битно да свих шест земаља региона имају европску перспективу, додајући да је то процес на основу заслуга. "То значи да неће сви заједно моћи приступити, али је битно да сви имају перспективу", нагласио је Хан.