latinica  ћирилица
19/11/2018 |  11:57 | Аутор: СРНА

Стефановић: Настављена политизација генералне скупштине Интерпола

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је данас у Дубаију да се наставља политизација Генералне скупштине Интерпола, не само од земаља које су признале независност самопроглашеног Косова, већ и од Генералног секретаријата ове полицијске организације.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је, током другог дана засједања Генералне скупштине Интерпола, истакао да постоји намјера да се збуне државе о начину како се гласа, наводећи како ће бити могуће остварити увид у резултате гласања, а свјесно изостављајући чињеницу да се то не односи на тајно гласање, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

"Осим нејасних обавештења, која су не само неблаговремена, најављује се и, уколико дође до гласања у коме такозвано `Косово` не добије потребну већину за улазак, да ће се потом одредити пауза, а да се након паузе иде на ново гласање", навео је Стефановић.

Он је истакао да је то потпуно супротно правилама која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе.

Стефановић је истакао да је "очигледно да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи обезбиједи потребна већина уколико је не буде било у првом гласању".

"Очигледно је да се политизација процеса наставља на начин да се ствара сумња да ли ћемо сутра имати оптужнице о којима ће се политички одлучивати, да ли ће се одлучивати на политичком нивоу, ко ће бити оптужен и да ли ће бити процесуиран", рекао је Стефановић.

Он је оцијенио да је све то недопустиво за Интерпол и за цијели полицијски систем.

Стефановић је поручио да Србија наставља са снажним дјеловањем и да ће њена делегација са партнерима до посљедњег тренутка радити све што је могуће да сачува интегритет Интерпола, међународно право и своју земљу.

"Наш задатак је да покажемо да постоји довољно земаља са интегритетом, са довољно чврстине да се одупру свим притисцима западних држава и да покажу да поштовање полицијског кодекса и интегритета више цене од било какве политичке моћи и притиска", истакао је Стефановић.