latinica  ћирилица
19/11/2018 |  12:37 ⇒ 12:37 | Аутор: Б92

Само да су му јавили, Мајкл Даглас би дошао у Београд

Споменик славном америчком глумцу српског поријекла Карлу Малдену биће откривен сутра испред Југословенске кинотеке у којој се од 2016. налази његов легат.
Мајкл Даглас и Карл Малден 2004. године - Фото: Getty Images
Мајкл Даглас и Карл Малден 2004. годинеФото: Getty Images

Најпознатији Србин у Холивуду, продуцент и угоститељ Дан Тана, рекао је да је на откривање споменика славном глумцу требало је да у јулу ове године дођу његове ћерке и његов велики пријатељ Мајкл Даглас, међутим, како истиче, они нису чак ни били обавијештени у догледно вријеме да споменик још није завршен.

"Мајкл Даглас је у јулу снимао филм. Његови продуценти су све урадили да он буде овдје 13. и 14. јула. Карлова фамилија и ћерка су са унуцима пошле из Лос Анђелеса до Лондона и до Париза. Нико их није обавијестио да споменик није готов", рекао је он и додао је тешко урадити нешто за Србију кад сви у њој раде против ње.

"Пет и по година сам радио на овоме. У животу нисам радио теже. Коштало ме је пара, ни цента нисам зарадио. Ал' кад ме питају људи да урадим нешто поново за Србију, размислићу 10 пута", истакао је Дан Тана, који је покретач читаве идеје о подизању споменика славном глумцу.

Тана је подвукао да се Малден налази у рангу истакнутих Срба као што су Тесла, Новак Ђоковић и Пупин.

"Никад Србија неће имати глумца као што је био Малден, који је снимио преко 70 филмова, који је играо са највећим звијездама и који је доказао да је бољи глумац од ових звијезда, укључујући и Марлона Бранда", нагласио је он.

Право име Карла Малдена је Младен Секуловић. Рођен је 22. марта 1912. године у Чикагу. Отац му је био Србин, а мајка Чехиња. Када је почео професионално да се бави глумом, прихватио је савјет и промијенио име и презиме.

Како наводи Тана, Карл Малден је волио Југославију, али је нарочито истицао своје српско поријекло. Ту је и она прича о томе да је у филмовима користио сваку прилику да помене презиме Секуловић. Наиме, Карлу Малдену је отац рекао: "Ако желиш да будеш добар Американац, прво мораш да будеш добар Србин." Малден је тако до краја живота био уз Србију и наглашавао своје поријекло.

Дан Тана се присјетио и дана када је упознао глумца. Било, је то, како каже на снимању у Ворнер брос студију. Ту су били Малден, Хемфри Богарт и Едвард Џеј Робинсон, а када је глумац проговорио на српском, Тана је остао у шоку.