latinica  ћирилица
19/11/2018 |  15:32 | Аутор: СРНА

Лазић: Захтјев за повећање породичне инвалиднине за 10 одсто

Извршни одбор Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила усвојио је закључак да од нове владе Републике Српске буде затражено да у 2019. години буде повећана породична инвалиднина за 10 одсто, рекао је замјеник предсједника ове организације Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић сматра да породичне инвалиднине могу да буду повећане за 10 одсто без већих корекција у буџету Републике Српске, односно од средстава која преостану након смрти чланова породица погинулих или када дјеца из ових породица изгубе право на надокнаду због навршених 26 година.

Он је рекао Срни након сједнице Извршног одбора ове организације у Бањалуци да је Одбор закључио да, након конституисања нове владе Српске, поднесе захтјев за састанак са премијером Републике Српске и ресорним министром.

"На тим састанцима предложићемо да се наставе активности на доношењу уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, продужењу рока остваривања права на нематеријалну штету, те да буде настављено запошљавање дјеце погинулих бораца у 2019. години, као што је био случај у претходних шест година", рекао је Лазић.

Он је додао да се запошљавање дјеце погинулих бораца спроводи од 2012. године на основу три компоненте - самозапошљавање, запошљавање код послодаваца и приправнички стаж са високом стручном спремом.