latinica  ћирилица
19/11/2018 |  15:41 ⇒ 16:34 | Аутор: sputniknews.com

Спутњик: Интерпол одбацио захтјев Србије

Предсједавајући Интерпола одбацио је захтјев Србије и пет земаља-чланица да Генерална скупштина гласа о скидању са дневног реда изјашњавање о чланству такозваног Косова у овој институцији, сазнаје Спутњик од дипломатских извора у Дубаију, гдје се одржава засједање.
Генералнa скупштинa Интерпола - Фото: Novosti.rs
Генералнa скупштинa ИнтерполаФото: Novosti.rs

Тако је предсједавајући на почетку сједнице одбио да уврсти у дневни ред захтјев који су уз Србију подржали и Кина, Шпанија, Кипар, Аргентина и Суринам.

Због такве одлуке врха Генералне скупштине, чланице неће имати прилику да се изјасне о стављању захтјева такозваног Косова на дневни ред, пошто се искључиво гласало о дневном реду у цјелини, онако како га је предложио Извршни комитет.

О тачки која се односи на одлучивање о косовском чланству претходно се гласало само на сједници Извршног комитета, и ту је био однос 7:6 за стављање на дневни ред.

У уторак се, дакле, дефинитивно расправља о захтјеву Приштине, а након тога ће услиједити гласање, и то у два круга. Потребнаје двотрећинска већина да Косово прође, а за то ће имати двије прилике.

Наиме, ако не успије из прве, онда ће имати још једно гласање, а ако ни тада не буде имало потребну већину, онда се приједлог одбацује.