latinica  ћирилица
19/11/2018 |  16:12 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Семберски пољопривредни прерађивачи испунили план производње

И поред неповољних временских услова семберски прерађивачи испунили су план производње. Због несташице на домаћем тржишту увозили су, углавном црвену паприку, док су друге сировине обезбиједили на подручју БиХ.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Ових дана у семберским фабрикама завршава се кампања откупа воћа и поврћа. И семберски повртари завршавају бербу.

На њивама је још само купус и карфиол чију бербу приводе крају. С обзиром на лошу годину, приносом су задовољни, али брине их што је сваке године све теже произвести квалитетно поврће.

"И када нешто произведемо, дошло је такво вријеме да немамо с ким да оберемо произведено. Суочавамо се са мањком радне снаге, истим цијенама, а повећаним трошковима и због тога је све теже произвести робу", каже Младен Савић, пољопривредник из семберског села Црњелово.

Никола Стајић из Обарске купус производи на површини од четири и по хектара. Ове године почео је властиту производњу киселог купуса.

"Свакако да је исплативије прерађивати купус, јер што имате већи степен прераде у било којој сировини, ваши производи увијек имају неку додатну вриједност", појашњава Стајић.

Фабрика "Танасић" је завршила кампању прераде и остварила рекордну производњу.

"Рекордно смо откупили краставац корнишон, цвеклу, највише смо произвели ајвара, тако да смо веома задовољни сезоном", истакао је Немања Танасић, помоћник директора фирме "Танасић".

Од идуће године планирају да прошире капацитете уз помоћ субвенција Владе Републике Српске.

"Аплицирали смо за субвенције министарства пољопривреде, прије пар мјесеци добили смо и резервацију, сада треба да нам стигне рјешење о исплати", завршава Танасић.

Добар однос са кооперантима и редовне исплате, обезбиједили су овој фабрици довољне количине домаће сировине.

Од укупно 6.000 тона поврћа и воћа које су прерадили, увезли су само црвену паприку из Србије, јер је дефицитарна на нашем подручју.