latinica  ћирилица
19/11/2018 |  16:34 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Ристић: Подржати рад малих производних предузећа

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић изјавила је данас да би друштво требало да подржи рад малих производних предузећа ради обезбјеђивања квалитетних услова рада запосленима и бољег позиционирања на домаћем и страном тржишту.
Драгица Ристићш у посјети предузећу "Белт" - Фото: СРНА
Драгица Ристићш у посјети предузећу "Белт"Фото: СРНА

Ристићева је као примјер доброг пословања навела бањалучко предузеће "Белт", које се бави производњом кожне галантерије.

Она је рекла да је Привредна комора ово предузеће финансијски подржала у оквиру Пројекта унапређења радне снаге и већег приступа тржиштима, које спроводи Мисија Агенције САД за међународни развој /УСАИД/ у БиХ.

"Пројекат се односи на подршку у запослењу и образовању нових радника и омогућавање лакшег приступа тржиштима", изјавила је Ристићева новинарима приликом посјете производном погону овог предузећа.

Она је истакла да је предузеће "Белт" мало привредно друштво, чији се производи високог квалитета пласирају на цијело тржиште БиХ, али и на инострано.

"У овој фирми смо, осим едукације радника, омогућили и израду промотивног материјала и интернет странице. Захваљујући подршци, ова фирма је едуковала и запослила осам нових радника", напоменула је Ристићева.

Она је нагласила да су у оквиру пројекта додијељена финансијска средства за 11 привредних друштава, а вриједност пројекта је око 202.000 КМ.

Власник предузећа "Белт" Ратко Чубрило рекао је да је ова фирма у прошлој години проглашена за најбољу у Републици Српској, у рангу малих предузећа.

Он је навео да је куповна моћ домаћег тржишта у паду, те да је све мање и радника и потрошача. "Тренутно имамо 35 запослених, а, с обзиром на повећање обима производње, у сталној смо потрази за новом квалификованом радном снагом, те нам је овај пројекат био веома значајан", указао је Чубрило.

Директор Мисије УСАИД-а у БиХ Питер Дафи истакао је значај позитивних примјера у БиХ, када је ријеч о развоју приватног сектора.

"То је начин на који треба да се ради, јер ће отварањем радних мјеста младима бити пружена прилика да живе и раде у БиХ", рекао је Дафи.