latinica  ћирилица
19/11/2018 |  17:16 | Аутор: СРНА

Кубуровић: Српски држављани да издржавају казну у Србији

Министар правде Србије Нела Кубуровић данас је у Београду пренијела предсједнику Механизма за међународне кривичне трибунале Теодору Мерону молбу да српским држављанима који издржавају казну затвора у неадекватним условима буде одобрено да остатак казне издржавају у Србији, уз стални надзор Механизма.
Нела Кубуровић - Фото: СРНА
Нела КубуровићФото: СРНА

Кубуровићева је подсјетила да је то у одређеним случајевима потврдила и /међународна/ организација Црвеног крста, саопштено је из Министарства правде Србије.

Она је рекла да је тај захтјев Србије више пута био инициран и код Савјета безбједности УН, али да је позитиван одговор изостао због негативног става Механизма.

Мерон је навео да су он и још један колега судија још прије неколико година имали позитиван став о издржавању казне затвора српских држављана у Србији, али да се са тим није сагласила већина других судија.

"Мерон је изразио забринутост због третмана појединих осуђеника у Естонији и рекао да се разматра могућност њиховог премјештаја у неку другу државу", наводи се у саопштењу.

Мерон, који борави у опроштајној посјети Србији јер од половине јануара више неће вршити функцију предсједника, оцијенио је да Механизам има врло добру сарадњу са Владом Србије, изразивши увјерење да ће бити настављена и са будућим предсједником Механизма.

На састанку је било ријечи и о могућности враћања докумената које је Србија доставила Хашком трибуналу, а која нису била коришћена као доказни материјал ни у једном од случајева, као и о формирању информационог центра у Београду који би омогућио приступ архиви овог суда.