latinica  ћирилица
19/11/2018 |  18:09 ⇒ 20/11/2018 | 08:06 | Аутор: РТРС

Дан одлуке о захтјеву Приштине за чланство у Интерполу

Сутра је дан одлуке о захтјеву Приштине за чланство у Интерполу. Одбијен је захтјев Србије да се тачка не уврсти у дневни ред, јер Косово није чланица УН како захтијева Статут, а према наводима српског министра полиције, спроводе се актвиности како би се гласање намјестило.
Сутра дан одлуке - Фото: РТРС
Сутра дан одлукеФото: РТРС

Посљедице пријема биле би далекосежне - крај дијалога Београда и Приштине, реваншизам Албанаца кроз то тијело али и срозавање угледа Интерпола који би послао поруку да је чак и међународна полиција корумпирана.

Косово је прву рунду добило. Србију су у обраћањима, подржале Шпанија, Кина, Кипар, Сирија, Венецуела и Суринам, а Косово - САД, Француска и Гвајана, али и Генерални секретаријат, организујући сутрашње гласање тако да не буде тајно, и по први пут, с паузом између два гласања.

- Очигледно да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи обезбеди потребна већина уколико је не буде било у првом гласању, рекао је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

Стручњаци и даље не вјерују да ће Интерпол погазити све своје принципе примајући Косово. Сматрају да је ово само један вид застрашивања и притиска на Србију.

- Мислим да би дошло до раскола, јер то су велики полицијски системи, замислите кад једна Кина се успротиви, сматра Божо Спасић.

Евентулним уласком Косова у Интерпол, с Приштином се више не би могло разговарати, јер би они сматрали да је њихова независнот завршена, каже предсједник Србије Александар Вучић. Други проблем јесте злоупотреба те организације.

- Истог момента би се на потјерницама нашло 5.000 Срба, нагласио је Вучић.

Према незваничним информацијама, Приштина већ има списак на којем се налазе многи официри па чак и бивши начелник Генералштаба Љубиша Диковић који је изјавио да је његова савјест чиста. Осим што би Приштински интерпол постао самопослуга за све криминалце свијета који би ту долазили по информације, та организација би потпуно срозала углед и показала да није ништа боља од криминалаца против којих се бори, кажу, безбједњаци.

- Мислим да је ово посластица за криминаце и Косово било примљено или не, Интерпол овим никад више неће бити исти, закључио је Спасић Божидар, бивши функционер службе ДБ-а.

Предсједник Србије, пред сутрашње гласања захвалио је предсјденику Кине на подршци, све је, међутим изненадила Русија, која није гласала против дневног реда у којем је приједлог за примање Косова.

Спекулише се да је Русија калкулисала да се не замјера са осталима, јер очекује да добије мјесто директора Интерпола.