latinica  ћирилица
19/11/2018 |  18:36 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Опозван начелник Рудог Рато Рајак

Иницијатива за смјену начелника општине Рудо Рата Рајака добила је подршку већине у локалном парламенту.

Одборници, који су се изјаснили за Рајаков опозив, тврде да је бахатим и аутократским понашањем, од јула, када је остао без скупштинске већине, одбијао све покушаје сарадње.

Рајак је забринут због ванредних трошкова због референдума и евентуалних пријевремених избора, али истовремено их обећава, јер ако му грађани искажу повјерење каже, тражиће опозив Скупштине општине.

Још у јулу је руђански начелник остао без подршке СО, јер се 12 од 17 одборника локалног парламента супротставило, како тврде његовом непоштовању другачијих ставова. Рајак је одбио да СО поднесе извјештај о властитом раду и раду својих сарадника и тада су се опредијелили за иницијативу за опозив.

- На самој сједници речено је да тај извјештај нити ће бити урађен, нити достављен. Покретање иницијативе није значило одлуку о опозиву., рекао је Павловић Драган, предсједник Клуба одборника НДП НДП И ПДП.

Станишић Борислав, потпредсједник Клуба одборника СНСД у СО Рудо истакао је да је био блокиран рад Скупштине.

- Опозив, па да видимо шта ће даље бити, додао је он. 

Рајак ни данас није бирао ријечи да омаловажи актере руђанске законодавне власти, истичући да је на локалним изборима 2012. и 16. добио више гласова од свих њих заједно. Ако вам иницијатива успије, шест мјесеци плаћаћете бијели хљеб мени и мом замјенику, поручује Рајак.

- Референдум ће коштати 85 – 80 хиљада марака, а ако и не прође опет неће проћи без трошкова – 70 хиљада, ако се распусти скупштина, рекао је  Рајак .

Исте агрументе износе и они који су остали уз руђанског начелника

- Радите шта хоћете, али да трошите 150 хиљада, то нећемо подржати, нагласио је Саво Суботић, предсједавајући клуба СДС у СО Рудо.

Велибор Ћировић, предсједник СО Рудо истакао је да то не кошта 100.000 КМ.

- Предвидјели смо 20 хиљада. Милићи су потрошили 5.000 и нешто за опозив, Рибник 19.000 предвидио, није толико потрошио, рекао је он.

Рудо је било на листи 16 општина за коју је Влада издвојила 250 хиљада за асфалтирање локалних путева. Рајак тврди да та средства није одбио и да је Путевима Српске упутио приједлог, али како о томе није обавијештена општинска скупштина и одборници су упутили свој приједлог. Због изостанка координације пројекти нису одобрени ни начелнику, а ни локалном парламенту.